Resolutioner. Intentioner. Mål. Mantran.

Nyårslöften har fått något av en makeover på senare tid, har de inte? Jag tycker bara det är intressant att vi någonstans kollektivt bestämde oss för att ”nyårslöfte” blivit lite solkigt och att vi behövde ett nytt ord för det. Varför är det så? Och vad viktigare är, på vilket sätt är föresats eller mål eller mantra annorlunda?

Jag har inte svaret men oavsett vad man väljer att kalla det eller vilken tyngd man lägger i ordet så gillar jag konceptet ett oskrivet blad framför sig – 365 dagar att se fram emot då man startar om på nytt. Jag själv har valt att inte avge nyårslöften eftersom jag tycker att det kommer med ett outtalat krav då ett ”löfte” många gånger tenderar att vara onåbart redan från början. Visst, om man vill åstadkomma en varaktig livsstilsförändring, vilket nyårslöften många gånger handlar om, då måste man ha en stark övertygelse om att det är rätt väg att gå och motivation eftersom ett beteende inte förändras över en natt. Ett bra nyårslöfte måste vara realistiskt och mätbart som jag skrev om här.

Det är nog just själva ordet ”löfte” jag vänder mig emot. Jag har heller inget behov av att tala om för andra vad jag ”lovar” att jag ska göra. Däremot skriva jag gärna ner mina intentioner och målsättningar för det nya året och fokusera på vad jag önskar att mitt nya år ska innehålla. Det blir en positiv kick-start och en avsiktsförklaring som håller hela året ut.

De senaste dagarna har jag verkligen grunnat på vad jag vill att 2020 ska innehålla och vilka mål jag vill nå. En avsiktsförklaring, helt enkelt. Jag mår som allra bäst när jag har utrymme för kreativitet, när jag får tanka inspiration och låta nyfikenheten styra, och inte när jag bara släcker bränder för att hinna med olika uppdrag och projekt. Ledordet är som alltid utveckling och intention är det mindset jag kommer att ta med mig under det här året – full av hopp och optimism att åstadkomma saker.

Så med detta i åtanke ville jag plita ner mina intentioner för året, några stora och modiga, andra mindre i lagom stora munsbitar. Nytt år, nytt decennium – 2020 kom och sopa mattan med mig. Jag är redo!

ETT // Uppleva och lära mig nya saker. Jag mår som allra bäst när jag har utrymme för kreativitet, när jag får tanka inspiration och låta nyfikenheten styra, och inte när jag bara ägnar mig åt att släcka bränder i olika uppdrag och projekt. 2020 är året då jag lär mig nya saker, provar helt nya aktiviteter och fortsätter att utvecklas mentalt.

TVÅ // Läsa fler böcker. Det finns något som är så underbart med att försvinna in i en bok. Att glömma tid och rum och sluka sida efter sida. Litteratur berikar på många sätt, inte bara genom att de tar oss med till andra världar utan också får oss att fundera kring det verkliga livet. Faktum är att forskning visat att läsning påverkar hela vår kropp på ett positivt sätt. Jag ska verkligen sätta av tid för läsning, minst 12 böcker ska det bli det här året, en per månad – längtar redan.

TRE // Resa och upptäcka. Som jag nämnde ovan mår jag som bäst när jag låter nyfikenheten driva mig framåt. Ett sätt är att resa för upplevelser och att möta nya människor berikar mig på så många sätt. Mitt mål är att resa till/besöka ett nytt ställe åtminstone varannan månad. Nära eller långt borta.

FYRA // Ge av min tid. Människan är inte gjord för att vara lycklig, människan är gjord för att överleva. Men i dagens samhälle, när våra basbehov redan är uppfyllda behöver vi söka mening, och att ge och hjälpa andra gör att vi upplever lycka och tillfredsställelse. Så jag vill hjälpa till mer, bidra. Jag vet inte riktigt hur än men tänker att jag vill ge mer av min tid och min närvaro till släktingar, vänner och utsatta.

FEM // Få mina företag att blomstra. I år lägger vi i en extra växel för Akenberg i vår internationalisering. Kollektionen vi har är så fin, om ni frågar mig, och nu ska jag ge allt för att ta vårt varumärke till nästa nivå. Vad gäller journalistiken så har jag redan knutit starka band med Connoisseur och en handfull andra magasin och det kommer att fortsätta och fördjupas detta år. Detsamma gäller Sweet spot stories där ska sätta en tydlig struktur och framtidsvision. Jag har höga målsättningar med att skapa samarbeten och inspirerande innehåll.

SEX // Gå på fler dejter. Jag vill utveckla nya och djupare relationer till det motsatta könet. Jag har inget behov av eller längtan till att bli sambo, däremot vill jag bli uppvaktad och känna mig uppskattad som kvinna. Få flirta och bli flirtad med.

SJU // Vara närvarande. Här och nu. Och lyssna mer på min kropp. Ett sätt att vara mer närvarande i nuet att vistas ute i naturen. Nu promenerar jag redan mycket och varje dag, men i år vill jag också gärna hitta tillbaka till både ridningen och golfen så det är ett mål.

ÅTTA // Utveckla en ny affärsidé. Om ni minns så har jag tidigare berättat om Stefans och mina tankar om mentorskap. Stefan har genom sin mentorroll haft stor del i att jag vuxit i min profession och utvecklats som individ. Mentorskap blir allt viktigare och jag tror att vi med våra olika nätverk tillsammans skulle kunna utveckla vår affärsidé kring mentorskap till något riktigt bra. Håll ögonen öppna för uppdateringar!

NIO // Lära mig kraften i “ja” och värdet att säga “nej”. Dessa går lite hand i hand. Jag tror starkt på att vara öppen för möjligheter och satsningar. men jag vet också att jag kan bli lite dränerad av att säga ja till för mycket saker eller för många personer. Jag vill bli bättre på att uppmärksamma när och varför jag säger ja till någonting, och därefter bli bättre på att inte lägga någon värdering i att jag låter vissa saker passera eftersom de inte bidrar till det stora perspektivet.

TIO // Vara färgstark. Bokstavligt och bildligt. Jag kommer alltid att vara en minimalist och älskar basfärger som svart, marinblått och beige, men i år ska jag införa fler accentfärger och få en injektion av stilmedvetenhet och variation till min annars så neutrala helhet. Det gäller också mentalt – att våga sticka ut.

Outfitdetaljer: Kostymbyxor Wera (liknande här) // Polotröja Arket // Jacka i fuskpäls H&M // Scarf vintage (liknande här) // Loafers Massimo Dutti // Handväska Massimo Dutti (liknande här).

 

 

Foto: Sean Lewthwaite