Med förra året i bakhuvudet har jag inte riktigt orkat ta tag i sommarplanerna. Nu är sommaren här och jag har fortfarande en väldigt tom kalender framför mig de kommande månaderna. Några planer har jag förstås, som att jag ska till München, men desto mer drömmar. Så här kommer en lista om min sommar.

Vad ska du göra på din semester?

→ Jag tar inte semester förrän i mitten av augusti. Jag tycker ju om att hänga kvar i stan och jobba under somrarna och sedan när alla andra kommer tillbaka då drar jag gärna i väg. Jag vet att en del nästan kan få ångest av tanken på att vara kvar i Stockholm under juli, att staden förvandlas till en spökstad, men jag tycker det är fantastiskt med solvarma, folktomma gator. Nu är det ju så mycket jobb med nya företaget också så det passar bra att jobba på. Så jag kommer att stanna i Stockholm hela juli och de första veckorna i augusti. Förhoppningsvis kommer jag i väg till Göteborg några dagar under juli för att hälsa på lite släktingar och njuta av västkusten. I mitten på augusti åker jag sedan till München i några dagar. Sedan kommer jag hem några dagar innan jag åker till Lund för Humorfestivalen. Som det ser ut nu, även om det inte är helt spikat än ska jag också åka till Gleneagles utanför Edinburgh i september och det ska bli himla skoj.

Hur länge ska du vara ledig?
→ Som frilans är det där lite tricky. Gränsen mellan arbete och ledig tid är högst flytande men jag kommer i alla fall att försöka gå ner på halvfart nu under sommaren och jag ska även försöka förbereda så pass mycket att jag faktiskt kan vara ”helt” ledig när jag själv går på semester. Som egen företagare handlar semester snarare om miljöbyte, för fortsätter att jobba det gör man även om det står semester i kalendern. Charlotta beskrev det så himla bra i ett inlägg: att aldrig riktigt kunna logga ut helt och hållet tillhör den mindre charmiga delen av egenföretagarlivet.

Vad ser du mest fram emot?

→ Jag längtar efter att läsa, jag tycker att jag läser lite för lite. Det där går i perioder också. Nu när jag jobbat så himla mycket under lång tid och varit runt omkring så blir det inte av. Jag har försökt att läsa när jag gått och lagt mig men så tar det två sekunder och jag somnar. Så ser jag fram emot att få sitta och läsa i timmar under ett parasoll. Och så ser jag fram emot att ta fram metspöt, sitta på en brygga i solnedgången och skapa nya minnen.

Vad vill du säga till ditt semester-jag?

→ Carpa dagen, oroa dig inte, skriv, sov, spring, gör sådant som får dig att må bra och var mer spontan.

Vad kommer du att köpa inför semestern?
→  Ingen aning. Har baddräkt, solkräm och shorts. En ny klänning kanske?

Kommer du att bli brun?

→ Nej. Men jag hoppas att fräknarna tittar fram igen, det var länge sedan jag såg dem.

Favoritsommardoft:
→ Tallskog. Nyklippt gräs. Salta hav.

Vad kommer du att äta?

→ Allt som känns fräscht och svalkande! Och massor med fisk och skaldjur.

Vad kommer du att dricka?

→ Kommunalt vatten som fått bubblor i min Sodastream, champagne och vinbärssaft.

Vad kommer du att lägga mest pengar på?

→ Hotellboende, där mina nätter på Bayerischer Hof kommer att utgöra lejonparten. Det är dyrt men helt underbart och jag har lovat mig själv att alltid unna mig att bo riktigt bra när jag är ute och reser för det gör så oerhört mycket.

Här badar du helst?
→ Bada? Alltså, jag är så mesig, ska jag bada ska det vara minst 25 grader i vattnet. MINST. Är det bara det kan jag bada i såväl pool som sjö och hav, även om jag hellre hänger vid vattnet än i det.

Vad kommer du att ha på dig?
→ Shorts! Shorts! Shorts!

Vad hoppas du på?

→ Att jag ska bli förälskad. Jag vill känna fladdret i magen, bli uppvaktad och uppskattad och upphånglad.

Vad kommer att bli extra speciellt i år?

→ Det är första året utan pappa. Jag hade aldrig kunnat drömma om att förra sommaren skulle bli vår sista tillsammans. Doften av nyklippt gräs, röken från hans barbecue, skramlet av golfklubborna, skratten när han busade med barnbarnen, hans röda fingertoppar när han skördade vinbärsbuskarna, de solblekta dagstidningarna där korsorden förblev halvlösta. Ett stråk av vemod går genom min kropp när jag tänker på hur mycket jag saknar honom.

Vad oroar du dig för?
→ Att jag ska känna mig ensam när alla andra drar iväg på sitt. Att jag inte klarar av att vara så spontan som jag skulle vilja. Att jag fyller tillvaron med jobb i stället för att njuta av den här tiden.

Bästa uteserveringen i Stockholm?

→ Svårt val men jag säger ändå Albert & Jacks mysiga lilla hörna i Humlegården. Härlig miljö i en av stans vackraste parker. Bakverken och kaffet är toppen och dessutom serverar de urgoda luncher.

Bästa sommaraktiviteten i Stockholm?

→ Att vara turist i sin egen stad. Hoppa på en sightseeingtur på vattnet. Flanera längs kajerna och lyssna på alla språk. Följ med på en guidad stadsvandring. Besök stadsdelarna där du normalt inte brukar vara. Stockholm är fantastiskt!

Vart åker du på helgutflykt? 

→ Jag tar en skärsgårdsbåt från Nybrokajen till Vaxholm, denna idylliska lilla skärgårdsstad med alla vackra pastellfärgade trävillor från tiden kring förra sekelskiftet. Antingen åker picknickkorgen med eller så blir det lunch på någon trevlig restaurang. Resan dit genom Stockholms skärgård är underbar.

Det här lyssnar jag på i sommar:

→ Jag ska lyssna i att alla gamla poddavsnitt av Värvet som jag inte hunnit lyssna på. Och så blir det förstås Sommar i P1.

Det här tittar jag på i sommar:

→ Repriser av gamla klassiker, kanske det bästa som finns. Funkar alltid oavsett om de är dåliga eller inte. Det är något med dem som jag dras till. Gärna komedier från 80- och tidigt 90-tal, och förstås Astrid Lindgrens filmatiseringar med de kanske vackraste sommarskildringarna någonsin. Nostalgi! Annars ser jag mest nyheter och naturprogram, de få stunder jag tittar på tv vill säga.

Den ultimata sommardagen?

→ Får jag drömma? Då befinner jag mig i den mest klassiska av sommardestinationer Positano på Amalfikusten. Positano verkar liksom alltid vara en bra idé. Jag vaknar upp på Le Sireneuse, rimligtvis med sällskap intill mig. På balkongen, med storslagen utsikt över de färgglada husen och havet, intas god frukost med mycket chark och frukt, stark espresso och färskpressad apelsinjuice. Efter en promenad genom staden, upp och ner längs de snirklande gatorna, hoppar vi in i en Fiat 500 modell charmig vintage. Den ultimata semesterkänslan. Vi kör längs kusten och låter lusten styra oss till gömda upplevelser, okända pärlor och små lantliga byar vid sidan om allfarvägarna. Varma och törstiga återvänder vi till havet och hittar en liten badvik som vi får ha helt för oss själva. Picknick har vi förstås med och eftersom jag får drömma fritt så har vi jättemånga kompisar som befinner sig i närheten och som kommer dit. När vi fått nog av sol och salta bad så åker vi till hotellet och gör oss fina. Jag tar på mig en vacker klänning, för trots att jag sällan bär klänning kräver denna sommardag det. Rosiga och förväntansfulla tar vi oss till en terrass och dricker aperitivo och det är fortfarande så varmt ute trots att solen gått ner att jag inte behöver en kofta över axlarna. Till middagen får sällskap av våra vänner och sedan går vi ut och dansar och jag får hångla med denna extremt sexiga, knasiga, roliga, mogna man som luktar kryddigt av ceder och rosépeppar. (Foto: ENIT)

Hur kommer du minnas din semester när höstregnet smattrar på rutan?
→ Det är en eon fram till dess. Vill bara tänka nu, nu, nu och hoppas att det alltid kommer att vara sommar.