Nu kan man fiska abborre. Eller köpa dem på fiskmarknaden om man inte får napp. Jag älskar att fiska och hade som sagt tänkt att göra det i helgen som var men det kom annat emellan som det ju gör ibland, plus att metspöet är borta?

Fritidsfiske förutsätter egentligen bara två saker. Vatten med fisk som kan fångas, och något att fånga den med. Hur enkelt kan det bli. Jag har fått upp rätt många fina firrar genom åren. Exempelvis fick jag upp en fin gädda på kastspö när pappa och jag var iväg för ett antal år sedan. Mysigast är nog ändå att sitta meta från en brygga en tidig morgon.

Bomber och granater. Måste verkligen få fiska snart.

Här kommer i alla fall ett recept på stekt abborre med bondbönor och kantareller (för fyra pers). Serveras med fördel med dillslungad färskpotatis. Smaklig spis!

Du behöver:
4 abborrar, cirka 500 g
färska kantareller
1 dl bondbönor (frysta går utmärkt)
500 g smör
2 ägg
mjöl till panering
smör till stekning
salt och peppar

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och låt det koka tills det får en härligt nötig smak. Häll över smöret i en kall kastrull när det har fått bra smak, så att det inte bränns i den varma kastrullen. Låt svalna.
Rensa och filea abborren. Rensa kantarellerna noga, borsta dem och skär större svampar i mindre bitar. Skala bondbönorna.
Lägg äggen i kokande vatten och låt koka 2 minuter. Knäck dem direkt ner i en matberedare.  Häll sakta ner det brynta smöret. Se till att även bottensatsen kommer med, där sitter mycket smak. Smaka av. Det kan behövas lite salt, men oftast räcker saltet i smöret.
Stek kantarellerna i smör. Vänd i bondbönorna och låt gå tillsammans med svampen så att de blir varma. Vänd abborrfiléerna i mjöl, salta och peppra och stek i rikligt med smör cirka 30 sekunder på varje sida.

Bilden har Peter tagit.