Jag måste bara tipsa om amerikansk dokumentärserie jag såg på SVT Play i helgen, ”Elitstyrkans hemligheter USA”. Jag följer ju inga tv-serier eller ser särskilt mycket på film, däremot älskar jag dokumentärer och den här var helt vansinnigt intressant och fängslande. Jag kunde inte slita mig utan plöjde alla åtta avsnitt på raken.

Den handlar om 30 vanliga män och kvinnor som försöker fullfölja en utbildning som bygger på samma metoder som för USA:s specialförband Navy Seal, Army Rangers och Gröna Baskrarna. Den extremt tuffa rekryteringsprocessen som sker under ledning av sex specialutbildade krigsveteraner är en prövning för både kropp och psyke och fasen vad dessa personer tvingas utstå. Stenhård fysisk träning, oupphörliga förhör och angrepp med tårgas och annat.

Jag tror inte, precis som också framkom i dokumentärserien, att det i en urvalsprocess går att förutse vilka som kommer att vara kvar i slutet. Man är den man är. Alla har en svaghet. En efter en hoppar de av, inte alltid på grund av att de inte längre orkar fysiskt utan för att de inte klarar det mentalt; den psykologiska kampen är nog den allra största. Urvalsprocessen handlar bara om en själv, inte om någon annan. Man måste hitta något i sig själv som gör att man orkar fortsätta och det var väldigt intressant att se hur deltagarna reagerade på all press. Målet var att de efteråt skulle vara den bästa versionen av sig själva. Vartefter de klarar av uppgifter och man får veta mer om varför de frivilligt går igenom programmet är det flera personer som förvånar och imponerar på mig, särskilt rekryt 11. Vilken livshistoria och vilken mental styrka och ledaregenskap han uppvisar.

Hur skulle jag själv klara ett liv i elitstyrkan, eller ens den här utbildningen?  Jag vet att jag inte har den fysiska styrkan på långt när, däremot är jag seg och uthållig och jag tror att jag är hyfsat mentalt stark. Fast å andra sidan vet man ju inte hur man agerar förrän det verkligen är skarpt läge.

Min pappa är f d yrkesmilitär och för mig var det alltid väldigt självklart att man kunde jobba inom Försvaret. När jag fyllde 18 funderade jag själv länge på att göra lumpen. Nu blev det tyvärr inte så, vilket jag faktiskt ångrar än idag för jag tror att jag skulle ha trivts att arbeta i den miljön, inte minst hade det varit en bra lärdom att ha med sig i livet. Men steget från att göra svensk värnplikt till att genomföra den typ av utbildning som Navy Seal gör är också väsensskild. Hur som, se den!