Januari kan emellanåt upplevas som en motig månad, då allt känns som måndag hela veckan. Därför får man ta till alla knep för att lysa upp månadens gråa karaktär, och att tanka på sitt kulturella konto är alltid en bra idé. 2019 ser ut att bli ett spännande kulturår i Stockholm.

Några av er har eftersökt lite tips på vad man kan roa sig med under januari månad, klart ni ska få det! Här kommer ett gäng trevliga höjdpunkter.

Liljevalchs Vårsalong (Varannan vatten, olja på linneduk av Liselott Toresdotter Lindberg)

Vårsalongen ger alltid en försmak om en annalkande vår. Hit strömmar runt 50 000 personer varje år för att se på svensk samtidskonst och utställningen har kommit att bli en riktig folkfest. Mixen av olika konstnärliga uttryck, allt från måleri och skulptur till foto och installationer skapar en förutsättningslös aura med konst som väcker såväl eftertanke som glädje och till och med ilska. Här finns något för alla!

Visas 25 januari–24 mars.

Fotografiska Museet (Foto: Kirsty Mitchell, The Journey Home )

Fotografiet angår alla. I och med mobilkamerans intåg använder de flesta av oss nästan dagligen fotot som förmedlare av händelser och känslor via sociala medier. På Stadsgårdskajen i Stockholm ligger Fotografiska som är ett av världens absolut främsta museum för fotokonst. Under januari visas flera intressanta utställningar, bland annat Arvida Byströms ”Inflated Fiction” där vi får ta del av konstnärens utforskande tankar kring femininitet, identitet och könsnormer genom utlämnande och utmanande fotografier. Själv är jag väldigt nyfiken på Kirsty Mitchells ”Wonderland” med magiska kreationer och skogsscenerier genom kameralinsen.

Arvida Byström visas t o m 3 februari och Kirsty Mitchell t o m 3 mars.

Formex på Stockholmsmässan (Foto: AgnesFries)

Snart är våren här och på Nordens största mässa för form och design får man det absolut senaste inom inredningstrender och nyheter. Formex arrangeras två gånger om året, i januari och augusti, och runt 800 utställare ut med produkter inom inredning, design, presenter, delikatesser, barnprodukter, mode och accessoarer. Formex är först och främst en branschmässa, men är du själv inte verksam i inredningsbranschen och får möjlighet att besöka mässan ska du absolut passa på – alltid kul att se de senaste trenderna, inspireras och möta likasinnade.

Öppet 15–19 januari.

Spritmuseum (Foto: Jonas Lindström)

På Strandpromenaden mellan Gröna Lund och Vasamuseet ligger ett i mitt tycke trevligaste museum nämligen Spritmuseum. Gå hit och vandra genom scenerier, dofter, smaker och musik, lär er mer om svensk dryckeskultur, gör en provning och lär er skriva snapsvisor. Förutom den permanenta utställningen om spritlandet Sverige, gästas museet just nu av en av Storbritanniens mest kända konstnärer, David Shrigley, som med bland annat tuschteckningar, skulpturer, installationer, måleri och fotografi – och en satirisk underton – tar sig an det vardagliga på ett galet sätt.

Visas till och med den 31 mars.

Margiela – åren med Hermès på Artipelag (Foto: Jean-Baptiste Béranger)

Ett grymt bra tips som ni absolut inte vill missa är utställningen ”Margiela – åren med Hermès” på Artipelag. Att se modeutställningar är oerhört roligt och intressant och Margielautställningen är lite extra speciell. Inte minst därför att belgaren Martin Margiela är en av vår tids mest tongivande designers – och hemlighetsfulle. Margiela startade sitt eget modehus 1988 men mellan åren 1997 och 2003 arbetade han för Hermès där han ledde arbetet med modehusets damkollektioner. Utställningen är uppbyggd runt tolv kollektioner och två färgteman, vitt som var Margielas signum, samt Hermès typiska färg orange. Den snillrikt kommunicerade kontrasten gör det lätt att ta till sig utställningen, i alla fall kände jag mig lite modesmartare efteråt.

Missa inte att få er en bit modern modehistoria till livs; utställningen visas till och med den 10 mars.