Göteborgs garderob

Göteborgs stadsmuseum visar i vår en utställning om mode, klass och stil åren 1850–1950. Det här med att ha en personlig stil och att uttrycka sig själv genom kläder har för de allra flesta inte varit någon självklarhet särskilt länge. Modehistoria är alltid intressant, att se hur sociala förändringar påverka modet – och vice versa, och denna modeutställning gläntar på dörren till en annan tid, en tid då modet tar sig helt nya friheter.

4 maj 2019 – 22 augusti 2021

Foto: Göteborgs stadsmuseum GSM arkiv

 

About time: Fashion and duration

Metropolitan Museum of Art i New York fyller 150 år i år. Det innebär att den flådiga Met-galan årets största modehändelse som anordnas av museet i maj varje år, kommer att firas med extra pompa och ståt. Kopplingen mellan mode och tid är så intressant, inte minst på sättet som modet agerar tidsmarkör på olika sätt, så utställningen kommer förmodligen att vara fantastisk.

7 maj – 7 september 2020

Foto: Surreal, David Bailey 1980; Photo © David Bailey

 

Devotion! 30 Years of Photographing Women

Ett av våra absolut bästa museum Fotografiska har satt Stockholm på den internationella kartan. Nu har denna kulturinstitution också öppnat i New York, en mötesplats dedikerad fotografi vars vision är att inspirera och bidra till en mer medveten värld. Fotografiska New York öppnar med fem soloutställningar varav en är med en av mina favoriter Ellen von Unwerth, som ser tillbaka på sina 30 år som (mode-)fotograf.

December 14 – mars 29, 2020

Foto: Ellen von Unwerth

 

Bags: Inside out

Blir du ofta retad för din löjligt stora samling handväskor? Strunta i det och gotta dig i stället åt en hel utställning dedikerad till denna vår favoritaccessoar som öppnar den 25 april på Victoria & Albert Museum i London. Med allt från resväskor och ryggsäckar till chica handväskor utforskar V&A väskans historia från 1500-talet och framåt.

25 april – 3 januari 2021

Foto: Jason Lloyd Evans, Victoria & Albert Museum

 

Gianni Versace Retrospective

Textilmuseet i Borås är Nordens ledande museum inom textil. I vår fortsätter de sin satsning på internationellt intressanta modeutställningar med att visa Gianni Versaces gränsöverskridande design. Den italienske modedesignern blev under 1980- och 90-talen en av världens mest betydelsefulla och i utställningen  får man se många av hans spektakulära, nyskapande och gränstestande gärningar.

30 november – 12 april

Foto: Borås Textilmuseum