I fredags, som skulle visa sig bli en toppendag, vaknade jag upp i denna underbara svit på boutiquehotellet Sant Jaume. Fast då var sängen inte bäddad förstås, bilden tog jag på kvällen innan när jag anlände.
Utanför kastade solen sitt sken genom Palmas smala gränder. Jag kände mig extremt pepp, gjorde mig i ordning och gick ner för att äta frukost.
Mätt och belåten gav mig av till fots.
Jag älskar att strosa runt i Palmas labyrintnät av gator och torg. Tog en lång promenad längs marinan och bort mot Portixol och så spanade jag förstås in La Seu, Palmas katedral som började byggas i slutet av 1200-talet. Det spelar ingen roll hur många gånger jag sett den, jag får inte nog för La Seu är så speciell och imponerande.
Vid lunchtid gick jag tillbaka på hotellet eftersom jag hade möte med Carlos som arbetar för hotellgruppen där Sant Jaume ingår. Vi har känt varandra i några år nu men detta var faktiskt första gången vi träffades. Jag tycker alltid det är lika kul att lära känna nya människor och vidga mitt nätverk. Vem vet vad sådana möten kan leda till.
Efter lunchen tog jag en tur till Mercat d’Olivar, där man hittar allt från färsk fisk och skaldjur till frukt och blommor. Det finns också flera små hak som serverar urgoda tapas – missa inte! Mercat de Santa Catalina är en annan liten mindre saluhall jag också gillar, ligger i ett kvarter som just nu är Palmas hippaste med massor av hälsokaféer, coola barer och restauranger som serverar eko, rawfood och veganskt.
Hur stora är inte dessa paprikor? Visst är det härligt att köpa färsk frukt och grönsaker direkt från trakterna där de växer. Närodlat och närproducerat är verkligen godast.
Jag promenerade vidare genom gamla stan och svängde in på favoritstråket Passieg del Born hittar man flera lyxbutiker men även kedjor som Zara, Maje och en av mina spanska favoriter Uterqüe.
Hade på mig mina nya solisar från Akenberg, fina eller hur?
En av favoritbutikerna är Rialto på C. Sant Feliù, en konceptbutik där man kan köpa inredning, konst, mode, presenter och annat. Miljön är verkligen inspirerande på Rialto.
Jag kände att det var en unn-dag och köpte mig en liten present.
Dessutom har de ett kafé mitt i butiken, som en liten avkopplande oas mitt i den livliga staden. Älskar hur det naturliga ljuset flödar in från takfönstren och ibland har jag tagit med mig datorn och suttit här och jobbat. Tidigare inhyste det historiska huset biografen Rialto och när det svenska paret Klas Käll (en av grundarna till klädmärket Gant) och Barbara Bergman köpte lokalerna och öppnade sin butik behöll man namnet.
Obligatorisk stop på Tokio à Lima, älskar deras takterass. Här satt jag länge och läste och jobbade en stund innan jag promenerade tillbaka till hotellet. Vad som låg i påsen? Den här!
Köpte också en skitsnygg skinnjacka som jag ska visa er senare.
Kvällen kom och jag gjorde mig fin – hade bland annat på mig de här söta ballerinaskorna från Flattered – och gick trapporna ner till Tomeu Restaurant amb Arrels dit jag var bjuden på middag.
Tomeu drivs av Tomeu Caldentey, som var den förste mallorkinske kocken att tilldelas en Michelinstjärna. Hela hotellet och restaurangen är en designälskares dröm. Inredningen kombinerar en elegant modern stil med byggnadens historiska exteriör och resultatet är så snyggt. Gillar verkligen de naturliga färgerna, träslagen och textilierna i grönt, grått och beige.
Provsmakningsmenyn inleddes med Mallorcas specialitet sobresada som de karamelliserade vid bordet. Sobresada är en rå bredbar korv som är traditionell på Mallorca och Balearerna. Den görs på magert fläskkött och kryddas med salt, peppar och paprika och efter att man stoppat den får den mogna långsamt, upp till åtta månader. Jag hade aldrig ätit det tidigare men det var vansinnigt gott, särskilt när de brände av med lite råsocker.
Sedan fortsatte kvällen med provsmakning av diverse mallorkinska godsaker; Tomeu Caldenteys passion för det traditionella lokala köket märktes verkligen samtidigt som rätterna kändes spännande och moderna. Som den ni ser här, en sorts torskfisk med stuvad blomkål och ugnsbakad kronärtskocka.
För att rensa smaklökarna mellan sista huvudrätten och desserten och göra plats i magen för mer fick jag en syrlig sorbet gjord på Menorcas lokala gin. Kyparen vevade ihop den vid bordet med hjälp av flytande kväve och serverade den sedan i ett litet snapsglas. Cool – och uppfriskande gott!
Tada! Efterrätt i form av tangerine och morotskaka med yougurt och ingefära.
Självklart ville jag tacka stjärnkocken i fråga som gjorde min kväll till en fullträff. Señor Tomeu himself. Mätt, glad och imponerad lämnade jag matsalen med en signera meny under armen. Ett litet minne måste man ju ändå ha med hem.
En perfekt Palmafredag.