God morgon gott folk, då var det fredag igen. Vart tog veckan vägen, någon som vet? Och det vackra vädret fortsätter att vara med oss. Det ser ut att kunna bli ännu en kanonhelg, om man nu gillar sol och värme vill säga.

Om ni har funderingar på vad ni ska äta i helgen så kan jag lösa det problemet på en gång med detta pangrecept på halstrad rå tonfisk med asiatisk touch. Går att tillaga i stekpanna men nu när grillsäsongen gjort entré på allvar så är det roligare att brassa igång grillen. Det är väl ändå ett säkert tecken om något. När röken sakta börjar stiga från trädgårdar och parker och den omisskännliga doften av tändvätska och rökspån blir allt tätare vet man med säkerhet att sommaren är här!

Här är den halstrade tonfisken tänkt som en förrätt men vill ni göra den till en hel måltid plussar ni helt enkelt bara på ingredienserna som är beräknade för fyra personer. Mycket kan prepareras i förväg, så går det supersnabbt att tillaga sedan när hungern gör sig påmind.

Halstrad tonfisk med najadlax och räkor
(4 personer)

Ingredienser:
150 g tonfisk i bit (säg till fiskhandlaren att du vill ha en sushiloin)
150 g najadlax (lax som både är rimmad och kallrökt)
200 g oskalade räkor
1 mogen mango skuren i fina små tärningar
1 dl gurka skuren i fina tärningar
½ finhackad röd chili
1 kruka koriander
1 knippe dill
1 ekologiskt ägg
1 tsk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
fisksås efter smak (finns på Asienhyllan i matbutikerna)
wasabipulver alt. Wasabipasta, efter smak
japansk soja, efter smak
salt och peppar

Gör så här:
Salta och peppra tonfisken och halstra den hastigt på varje sida i panna på hög värme. Eller så använder du ett halster och lägger på grillen under några sekunder. Låt tonfisken kallna och skiva den sedan i tunna skivor.

Basen till såsen är en majonnäs. För att göra en majonnäs så separera äggulan ifrån vitan, tillsätt vinägern och vispa sedan ner oljan med tunn stråle. När den har tjocknat, smaksätt majonnäsen med soja, wasabi och fisksås efter eget önskemål.

Skala räkorna. Bred ut den skivade laxen och tonfisken på tallrik. Lägg på några räkor, strö över tärningar av gurka och mango. Garnera med finhackad chili och plockad dill och koriander. Rippla sedan över såsen. Ha gärna extra sås på bordet för alla kommer att vilja ha mer av den.

 

Foto: Peter Cordén, Golf is Art