Inspiration till fredagsmiddagen? Kommer här! En supergod fredagswok som bjuder på starka färger och mycket smak – och nyttigare än de vanliga fredagstacosen, även om det förstås också är himla gott.

Wok med rotfrukter

För 6–8 portioner

3–4 rödkålsblad
100 g gröna bönor
2 gulbetor
3 morötter, gärna i olika färger
1 knippe rädisor
3 vårlökar
3×3 cm ingefära
2 vitlöksklyftor
1 msk neutral olja t.ex. raps
250 g okokta nudlar
½ dl oystersås
1 knippe koriander
1 knippe thaibasilika
salt

Förbered för nudlarna genom att koka upp saltat vatten.
Skölj, ansa, skala och strimla alla grönsaker och rotfrukter. Skala och finhacka vitlök och ingefära.
Hetta upp lite av oljan i en wokpanna på hög värme. Woka rödkålen så att den fortfarande har lite tuggmotstånd. Lägg rödkålen på ett fat och fortsätt att woka rotfrukterna och bönorna tillsammans med vitlök och ingefära. Tillsätt vårlök när rotfrukterna mjuknat något.
Koka nudlarna i vattnet enligt anvisningen på förpackningen. Blanda ner oystersås i de wokade rotfrukterna och blanda i de kokade nudlarna. Vänd försiktigt ner rödkålen. Grovhacka örtkryddorna och strö över. Smaka av med lite salt.
Servera som vegetarisk rätt eller till en bit ugnsbakad kyckling.

Receptet har jag hittat i Roten till allt gott, skriven av Malin Randeniye, som arbetar med inspirerande och informationsrik matunderhållning och som ligger på samma förlag som jag. Jag kan verkligen tipsa om den här kokboken för den innehåller många goda och hälsosamma maträtter att laga med fokus på de många gånger oförtjänt dissade rotfrukterna. Man kan ju laga så mycket med dem, i sommar ser jag fram emot att lägga rotfrukter på grillen.

Trevlig helg!