I dag är det lördag och vet ni vad vi ska göra då?
Spela golf.
Eller, ni ska spela – om ni vill och är nyfikna förstås.

Själv började jag spela golf lite motvilligt, som jag berättat om här. Ganska snart upptäckte jag dock att där fanns så mycket som jag tyckte om i en och samma förpackning: motion, gemenskap, utmaningar, glädje. Dessutom är golfen tillgänglig för alla, gammal som ung, och man lär snabbt känna nya människor. Det fina är också att det bara blir roligare (och mer fascinerande) ju bättre man blir. Särskilt dyrt är det inte heller.

Varje persons väg in till golfen ser förstås olika ut. För att ta reda på om ni själva skulle gilla det har jag satt ihop ett litet minitest åt er. Svara bara  JA eller NEJ på frågorna och räkna ihop hur många ni får.

Testa dig – är du en golfare?

Jag är social och gillar att träffa andra människor.
Jag vill utmana mig själv, och andra.
Jag älskar att vara ute i friska luften.
Jag vill ha en motionsform där man slipper toksvettas.
Jag vill gärna kunna utöva sporten när jag är ute och reser.
Jag söker en hobby/motionsform som jag kan hålla på med resten av livet.

Fick ni fler än tre JA? Grattis, ni kommer att älska golf! För er som nu är lite sugna på att testa säger jag välkomna till Jennys lilla golfskola här nedan!

Vart vänder jag mig om jag är intresserad?

Ta kontakt med en golfklubb som arrangerar nybörjarkurser (brukar kosta ca 1 500-2 000 kronor). På Svenska Golfförbundets hemsida hittar ni auktoriserade klubbar i er närhet. Här kan ni läsa mer.

Hur börjar jag?

1. Gå en nybörjarkurs, det är det absolut bästa sättet för att få rätt grunder för att sedan komma igång med det roligaste, själva spelet. Dels ingår en teoretisk del där ni får lära er de vanligaste reglerna, vett och etikett. Dels ingår en praktiskt del där ni går igenom alla momenten och lär er att hantera alla typer av slag såsom sving, chip, pitch, bunkerslag och puttning.
2. Under kursens gång; träna, träna, träna … Golf är en tekniksport där koordination och tajming mellan alla kroppsdelar är viktig. Det kan kännas frustrerande när man inte lyckas träffa bollen, tro mig, det vet jag allt om, men när man väl får till en riktig pangträff och ser bollen flyga iväg är det inte mycket annat som slår det. Så haka på kompisar som redan spelar eller andra i nybörjargruppen och träna tillsammans så ofta ni har tid och lust.
3. Ta Grönt Kort. Efter genomförd kurs ska ni klara av spelprov och teoriprov för att få Grönt kort – era körkort på golfbanan.
4. Grattis! Med Grönt Kort i handen är det ut och lira som gäller. Nu börjar resan ner mot handicap 36 (officiell handicap). Har ni redan blivit medlemmar i en golfklubb underlättar det, så förslagsvis pratar ni med klubben där ni gick kursen och hör vad som gäller för medlemskap.

Vilken utrustning behöver jag?

Att ha rätt sorts utrustning är extra viktigt för nybörjare, men ni behöver absolut inte köpa de dyraste klubborna av den senaste modellen. Under själva kursen går det ofta bra att låna klubbor på golfklubben. Köp nybörjarklubbor, eller låna av kompisar, så länge klubborna inte är ”för svåra”. Satsa på en pitching wedge, en järn-7:a och en putter. Det räcker gott med dessa tre klubbor till en början. Var noga med att inte köpa för långa eller för tunga/styva) klubbor, men det hjälper butikspersonalen till med. Investera också i ett par vettiga golfskor, ett regnställ och en handske så att ni slipper få blåsor i händerna i början.

Vilken klubba till vilket slag?

Golf är en materialsport, därom råder inga tvivel. De viktigaste instrumenten är förstås golfklubborna. Men vilka är de och vad använder man de olika klubborna till?
Driver – den golfklubba som normalt används vid utslag på långa hål. Är den längsta klubban i bagen.
Träklubbor – används för att slå långa slag från tee eller på fairway. Tillverkas numera vanligen av metall eller titan och inte av trä.
Järnklubbor – används för kortare slag, bland annat för inspel mot green. Vanligen delar man in dem efter hur långt man slår med dem, i långa järn (1-3), mellanjärn (4-6) och korta järn (7-9).
Hybridklubba – är som namnet antyder ett mellanting mellan en träklubba och en järnklubba och anses vara ett mer lättspelat alternativ till de långa järnen.
Wedge – en mycket vinklad klubba som används vid korta, höga slag. Hit räknas pitching wedge, sand wedge (för bunkerslag) och lob wedge (för lobbslag).
Putter – en klubba som nästan uteslutande används på green för att sätta bollen i hål. Utseendet kan variera mycket och putters väljs oftast utifrån tycke och smak.

Golfens positiva hälsoegenskaper

Att spela golf är inte bara kul utan också en investering i ett hälsosamt liv. Forskning har visat att de positiva hälsoeffekterna är många, särskilt om man spelar ofta:

  • Minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar
  • Effektiv fettförbränning
  • Bibehållen eller förbättrad kondition
  • Stärker muskler i framförallt ben, rumpa och bål
  • Stärker skelett och leder
  • Förbättrad koncentrationsförmåga
  • Förbättrad balans och koordinationsförmåga
  • Minskar stress
  • Bra för humöret
  • Positiva psykosociala effekter tack vare ökat umgänge och sociala kontakter

Så vad säger ni? Hänger ni med till golfklubben?