Hej på er!

Något av det roligaste med mitt jobb är att jag får träffa så många spännande och intressanta personer. I förra veckan var Lee Stafford, en av Englands bästa frisörer, i stan för att lansera sin nya produktserie Choco Locks. Lee öppnade sin första salong 1984 men att han över huvud taget blev frisör från början berodde på minsta motståndets lag, berättade han.

Jag som gillar att förändra håret och lägger det mesta av min skönhetsbudget på just hårvård- och hårvårdsprodukter passade förstås på att göra en intervju med honom.

Berätta om ditt hårvårdsmärke. Varför ville du ta fram en egen linje hårvårdsprodukter?

– För att vara ärlig drömde jag aldrig någonsin om att jag skulle ha mitt eget hårvårdsmärke, eller ens bli frisör. Jag kommer från en liten stad i England och gjorde mina första klippningar hemma i min mammas matsal i början av min karriär. Det var inte förrän jag vann ett stort pris som Englands bästa frisör som jag blev tillfrågad om jag inte ville ta fram en egen produktlinje. Vi började tala om det och jag sade direkt att i så fall ville jag rikta den mot en yngre målgrupp. Fram till dess hade designerprodukter inom hårvård främst marknadsförts mot mogna kvinnor. Det blev starten.

När insåg du att du ville arbeta professionellt med hår?

– Jag visste faktiskt inte alls vad jag ville jobba med så det var aldrig någon dröm. Jag blev utsparkad från skolan när jag var femton, hade inga kvalifikationer över huvud taget och var dyslektiker. En dag följde jag med min mamma till salongen när hon skulle fixa håret och då frågade hon om jag inte skulle prova på att jobba med hår. Jag gick med på att testa och älskade det från första början. Ju äldre jag blir desto mer älskar jag det, så jag känner mig så lyckligt lottad. Man måste gilla det man sysslar med annars kan man aldrig trivas eller bli framgångsrik. Det är en underbart kreativ och social miljö att jobba i.

Hur går du tillväga när du tar fram nya produkter, var börjar processen?

– Genom att hålla på med hår, se andra hålla på med hår och prata med folk om deras behov. Det är då inspirationen kommer. Jag har alltid varit besatt av hår och utifrån det kommer idéerna. Den första riktigt innovativa produkten jag tog fram var en värmeskyddsspray. Första gången jag använde en plattång och såg hur det rykte insåg jag hur mycket håret kunde ta skada. Så jag gick till kemisterna och berättade att jag ville ta fram en högkvalitativ produkt som skyddade håret mot värme. När den sedan släpptes tredubblades försäljningen över en natt, alla sade ”wow” när de testade den. Nu har den produkten funnits i 20 år.

Berätta om din senaste serie Choco Locks!

– Jag läste en bok om choklad av David Wolfe för ett och ett halvt år sedan. Jag blev helt fascinerad av kraften i kakao som jag var helt omedveten om. Så jag pratade med våra kemister igen och sade att jag ville ta fram produkter med kakao i. Vi började testa olika formulor och hade jättekul när vi laborerade för att få fram det resultat vi ville. Serien doftar fantastiskt och innehåller schampo, balsam, hårmask, en glansspray och en chokladshake som är en mix av en olja och fuktgivare som gör håret väldigt mjukt och följsamt.

Vi närmar oss sommaren. Vilka hårtrender är hetast den här sommaren?

– När vi ser tillbaka på det här decenniet längre fram kommer vi se att alla har långt, vågigt hår. Den här ofixade beachlooken har hängt med länge nu och jag kan inte se att den trenden avtar än. Men inget stannar ju för evigt så långt hår kommer att få ge vika förr eller senare. En trend som jag tror kommer att växa sig starkare är lockigt hår, lite Studio 54-känsla med riktigt små lockar. På 80- och 90-talet handlade allt om klippningen medan i dag ligger fokus på färg och styling. Jag är ju först och främst frisör så personligen hoppas jag att klippningen får bli medelpunkten igen. En annan trend som alltid är stor särskilt på sommaren är wet looks – Kim Kardashian har det hela tiden.

Vilka är dina bästa stylingtips för sommaren?

– Vågigt hår, och tricket är att låta ändarna vara raka. Även flätor i olika varianter är toppen. Det är så enkelt att göra och perfekt för en cool sommarlook. Jag älskar att se tjejer i flätor. Sedan är hästsvansen alltid en klassiker.

På stranden, ute på golfbanan eller var man nu spenderar sin sommar så utsätts håret för solens strålar. Hur bör man skydda sitt hår?

– Värmeskydd är jättebra för håret, precis som att du har solskyddskräm på huden. Samtidigt kan det vara ganska fint att låta solen bleka topparna lite, men du vill inte låta håret bli helt torrt och livlöst. Så värmeskydd och en hatt är mina bästa tips. Och att använda extra mycket fuktmask och hårolja. När man är på semester kan man alltid låta det sitta i hela dagen i en snygg wet look.

Många av Sweet spot stories läsare gillar golf. Spelar du själv golf?
– Nej, jag gör ju inte det. Min pappa spelar, min mamma spelar och hela min familj är besatt av golf och har försökt allt för att jag också ska börja. Men golf kräver rätt mycket tid och det har jag inte. Jag är en arbetsnarkoman. Nu har jag och min fru tre barn också så när jag inte jobbar är jag med min familj. Men vem vet, kanske börjar jag när jag blir äldre.

Till sist, bästa stylingtipsen för hur man går direkt från fairway till festen?

– Man kan inte slå en snygg hästsvans, kan man? Det är en vinnare. Oavsett vilken kvalitet eller längd du har på håret kan du alltid sätta upp en hästsvans. Högt eller lågt eller snett spelar ingen roll. Det eller en snygg fläta.

 

Läs mer om Lee Staffords produkter här.