Kikärtsmjöl, vatten, olivolja, salt och peppar. Voilà!

På marknaden i Antibes kan man köpa nygräddad socca, en specialitet från Nice som är som en stor pannkaka gjord på kikärtsmjöl. Frasig i kanten, mjuk i mitten, lite nötig i smaken och underbart god, särskilt när man får den nygräddad och rykande het direkt ur ugnen.

Socca är perfekt till lunch, picknick, tilltugg, middag, nattamat, ja ni fattar. Och man kan toppa den med i stort sett vad man vill. Jag tycker den är allra godast med bara lite olivolja och färsk rosmarin.

På Cours Mássena i Antibes, i vartenda gathörn i Nice och på många andra orter står soccaförsäljare och gräddar dem på stora runda pannor i vartenda gathörn. Här är ett recept om ni vill testa att göra den själv. Traditionellt ska den tillagas i en vedeldad ugn men den går också bra att steka i en het gjutjärnsstekpanna.

Recept: Socca
(4 pers)
250 g kikärtsmjöl
50 cl vatten
3 tsk olivolja
1 tsk salt
peppar
ev. färsk rosmarin
olivolja till stekpannan

Blanda mjöl, vatten, olivolja och salt tills smeten är jämn och fin. Låt därefter smeten vila en stund, gärna 30 minuter. Grädda ganska tunna pannkakor i en väl inoljad het panna. När ytan fått färg, skär upp pannkakan i fyra delar, peppra och servera direkt.