Hej, det är tisdag och jag sitter på kontoret och försöker skriva på ett case. Går halvokej men jag känner mig trött i dag. Det senaste året har varit så vansinnigt turbulent och jag har kört på full speed men nu märker jag att kroppen börjat dra i bromsen. Men efter nästa onsdag blir det i alla fall lite ledigt och det ska bli så skönt. Hoppas bara att jag verkligen kan slappna av och vila också, jag är ju inte jättebra på det.

Ett bra sätt att få tillbaka energi och reparera sig är förstås att äta bra och god mat. De senaste veckorna när det varit eldningsförbud och den härliga sommargrillningen lyst med sin frånvaro har man fått vara lite matkreativ. Å andra sidan orkar man ju knappt äta något när det varit så varmt. En tallrik kall filmjölk till middag på sin höjd. Men fisk och skaldjur får förstås alltid ner, himla smarrigt om ni frågar mig.

På fredag ska vi fira mamma som fyller 70 år och då ska vi ta med henne ut på middag på klassiska Räkan som fått en Stockholmsfilial. Jag har inte varit där förut, varken här i stan eller i Göteborg så det ska bli kul och det kommer garanterat att bli mycket av havets läckerheter. Men redan i går slog jag mig själv med häpnad när jag halstrade kammusslor med sugarsnaps och cocktailtomater och andra godsaker – efter ett recept från min andra golfkokbok. Blev inte alls dumt! Det är som en variant på havstapas som kan bli en lyxig förrätt, användas till större kanapéer eller tillagas som en middag. Är ni sugna att testa så kommer receptet här. Går självklart lika bra med pilgrimsmusslor, tänk bara på att inte steka dem för länge för då blir det gummisulor i stället.

För fyra personer behövs:
50 g bacon i bit
matolja
4 cocktailtomater
olivolja
salt
socker
10 g backtimjan
4 kammusslor
3 msk smör
4 sugarsnaps
ärtskott, till garnering

Gör så här:
Skär baconet i tunna tärningar och lägg i en kastrull med matolja. Värm oljan så att baconet ”friteras” och blir krispigt. Ta upp och låt baconet rinna av på hushållspapper.
Halvera cocktailtomaterna och häll på olivolja, salt, socker och timjan. Baka i ugn på 80 grader i cirka 1 timme så att tomaterna blir halvtorkade.
Salta och stek kammusslorna hastigt i en het stekpanna med olja. Vänd när de fått färg. Stek andra sidan, tillsätt smör och ös musslorna med det brynta smöret. Lyft ur stekpannan.
Strimla sugarsnaps och fräs hastigt i steksmöret från musslorna.
Arrangera på tallrik eller i en liten glasskål och garnera med lite ärtskott.

Smaklig spis!