När klädpaniken är ett faktum är basgarderoben räddaren i nöden. En komplett basgarderob innehåller de där nyckelplaggen som ger dig en perfekt grund, kanske inte alltid de roligaste plaggen men som fungerar. Klassiska plagg i fin kvalitet och neutrala färger som man gång på gång återkommer till och som kan kombineras ihop till en rad stilrena outfits. Har man väl en bra bas kan man sedan slänga in kul trendplagg och snygga accessoarer som lyfter looken.

Så här innan höstvindarna drar in tycker jag att det är härligt med en rensning i garderoben; rensa ut sådant som inte längre passar och investera i snygga baskläder och tidlösa klassiker som man kan bära säsong efter säsong utan att tröttna på dem. Lyckas man skapa en perfekt basgarderob så behöver man inte göra de där felköpen man ofta gör när man i stressen över att man inte ”har något att ha på sig”. Känns det igen?

I dag tänkte jag att vi skulle kika lite på en av mina byxfavoriter, nämligen chinos. Vikten av att äga ett par beige chinos kan inte underskattas. Se bara på Amelia Earhart, en av mina stilikoner som inte bara den första kvinnan som flög ensam över Atlanten utan också var oerhört snygg i sin herrinspirerade tomboy-stil. Så för mig, som till vardags oftast går klädd i byxor, har chinos en given plats i garderoben bredvid jeans och kostymbyxor.

Med en collegetröja och sneakers, en uddakavaj och loafers, eller en finstickad polotröja och höga klackar. I stan, på landet, på jobbet, på festen – chinos passar in överallt. Förutom att de ser till att du alltid är stilsäker är de praktiska och superbekväma. Det gäller dock att hålla tungan i styr när man sätter ihop sin outfit för det är lätt hänt att det blir för preppy. Chinos kommer i flera olika modeller, jag föredrar att ha mina lite nedhasade på höften i en inte alltför lös modell. Sommartid får de gärna vara gjorda i ett tunnare material men under vinterhalvåret är chinos i tjockare och styvare bomullsväv att föredra. Lite mer slitstarkt och lite varmare.

Färgen då? Historiskt var detta ett plagg som bars av brittiska soldater i Indien och då i den typiska khakifärgen – på hindi betyder khaki sandfärgad. Det är också därför man på engelska ofta säger khakis om sina chinos. Jag tycker khakifärgade chinos är supersnyggt och kanske den mest mångsidiga färgen som enkelt går att klä upp eller ner. Men jag har också ett par marinblå jag gillar skarpt och är sugen på att skaffa mig ett par mörkbruna eller olivgröna.

Här är två olika looker jag satte samman med samma par chinos, som tack vare olika accessoarer och skor får helt olika uttryck. Vill ni ha mer inspiration om klassiska plagg som bygger en bra basgarderob kan ni läsa mina inlägg jag skrev för några månader sedan om den vita skjortan och kavajen, samt om tio plagg alla kvinnor bör ha i sin garderob.

Chinos Kappahl // T-shirt Cos Stores // Kofta Massimo Dutti // Skor Uterqüe // Halsband Thomas Sabo // Skärp garderobsfynd

Chinos Kappahl // T-shirt H&M // Kavaj Massimo Dutti // Sneakers Rizzo // Skärp garderobsfynd

 

Foto: Emma Grann / Studio Femme