Omg fyra dagar till löning. Billig, god och enkel fänkålssoppa med torskrygg coming right up! Du behöver, förutom 45 minuter, följande:

3 fänkål
1 gul lök
½ tsk anisfrö
½ tsk fänkålsfrö
smör och olja
1 dl vitt vin
4 dl grönsaksbuljong
½ l grädde
salt och vitpeppar

½ purjolök
2 dl frityrolja

60 g torskrygg per person
havssalt
lite smör

Dags för tillagningen!

Soppa:
Dela och skölj fänkålen och skär dem i 2–3 cm stora bitar. Finhacka löken.
Fräs lök, fänkål, anisfrö och fänkålsfrö i smör och olja på medelvärme så att det blir mjukt men utan att få färg. Häll på vinet och låt fräsa ytterligare ett par minuter.
Tillsätt buljong och grädde och låt puttra cirka 30 minuter så att konsistensen blir riktigt mjuk. Ställ åt sidan och låt kallna.
Mixa soppa med en stavmixer. Passera soppan genom en sil och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.

Friterad purjolök:
Dela purjolök i 5 cm stora stubbar. Dela varje stubbe i två och skär dem sedan i långa, fina strimlor. Värm upp oljan i en liten kastrull så att den ryker lite. Fritera sedan purjolöken i omgångar tills de har blivit gyllenbruna.
Ta upp purjolöken ur oljan och låt droppa av på hushållspapper. Salta lite precis innan servering så behåller de sin färg och krispighet.

Halstrad torskrygg:
Dela torskryggen i portionsbitar, gärna med skinnet kvar. Låt torka på hushållspapper innan du steker den i en het panna utan smör med havssalt i botten.
Lägg torskryggen med skinnet nedåt i pannan och stek i cirka 3 minuter. Vänd på fisken och lägg en klick smör så att den får en härlig färg medan den steker klart ytterligare ett par minuter.
Ta upp och lägg i en ugnssäker form. Fram till hit kan du förbereda i förväg.

Innan servering, sätt in fisken i ugnen på 150 grader cirka 4 minuter. Värm soppan på spisen. Lägg portionsbitarna i botten på varsin soppskål, häll på soppan runt om och garnera med den friterade purjolöken. Varsågod och ät, soppa för inte alltför många kronor som gör dig varm och glad.

 

Ur Golfilicious – smaka på det bästa ur golfens värld! med bilder av Peter.