Glad måndag – och glad november! Det är väl så man får se det när vi nu gått in i årets, enligt mig, tristaste och mörkaste månad. Vi har redan nått fram till vecka 45. Hur snabbt går inte tiden? För alla i Stockholm den här veckan, jisses vad väderleksprognosen ser trist ut. Regn, snöglopp, grått och bara någon enstaka plusgrad? Och här går jag med tankar på vårklänningar och tunna skor … Som sagt, glad november.

Så vad kan en stadsbo med någon självrespekt göra? Gå i ide. Jag bunkrar upp med kaffe och te, jag har draperat varma ullfiltar över varenda tillgänglig soffkant och fåtölj hemma och begrundar som bäst min måste-lista över dokumentärer.

Det finns så många spännande och intressanta dokumentärer tillgängliga just nu på SVT, TV4, i radio och poddar, och förstås även Netflix om man har tillgång till det. Med det sagt, här är några av de senaste jag sett/hört och som jag vill rekommendera.

”I am Patrick Swayze”: Jag erkänner, jag har varit ett fan av Patrick Swayze ända sedan jag som sextonåring såg honom i kultfilmen ”Dirty Dancing”. Det minskade knappast med filmerna ”Ghost” och ”Point Break” som gjorde honom till en världsstjärna. Swayze gav alltid intryck av att vara genuin och fantastisk även som privatperson, förvisso en sexsymbol på film men under ytan och glamouren fanns en skörhet som kom fram i det privata.

Tio år sedan filmikonens död visas nu dokumentären ”I am Patrick Swayze” på SVT Play. Genom aldrig tidigare visat material och intervjuer berättar personer som stod honom närmast om pojken från Texas som studerade balett, om hans stora hjärtesorg, okända alkoholmissbruk och till slut den cancer som kom att ta hans liv 2009, endast var 57 år gammal. Jag blev så berörd av den. Jag kände inte alls till hans mörker, eller det enorma erkännande han hade av branschen och kollegor som Rob Lowe. Mycket sevärd, och jag skulle säga ett måste om man som jag växte upp under 1980-talet. Dokumentären kan ses till och med 17 april 2020.

 

Extreme Everest: Dokumentärer där människor utsätter sig för extrema miljöer och utmaningar är alltid lika spännande och intressanta. Inte bara för att se hur kroppen reagerar fysiskt vid olika påfrestningar utan kanske framförallt för vad som händer med psyket och hur det påverkas. I fjol såg jag den amerikanska dokumentärserien ”Elisstyrkans hemligheter USA” – oerhört bra – där får man får följa vanliga civila försöka genomföra den extremt tuffa rekryteringsprocessen till de militära specialföbanden. Jag såg även den brittiska motsvarigheten och där leds kommandosoldaterna som styr över processen av ex-soldaten och äventyraren Ant Middleton. I dokumentären ”Extreme Everest” tar sig han det uppdraget att bestiga Mount Everest, den mest kända, skoningslösa och högsta bergstoppen i världen. En pojkdröm som för Middleton snarare blir en mardröm – och då ska man komma ihåg att han genomlevt i princip alla farliga uppdrag i världen i sitt yrke som elitsoldat.

Förutom att dokumentären rent bildmässigt är väldigt vacker så fattar man hur riskabel den här miljön är. Everest är av sin natur oförutsägbar och inget toppförsök är riskfritt, hur bra förutsättningar man än är. Även om Middleton framstår som lite arrogant så tycker jag att det är en sevärd dokumentär, särskilt då man får se vad som händer med honom mentalt och hur människor reagerar under stor press.

 

Fifa-skandalen: Jag har många gånger blivit otroligt arg och besviken över hur pampar inom idrottsrörelsen skor sig på olika sätt. Att det internationella fotbollsförbundet Fifa varit i blåsvädret länge känner ni säkert till, men trots uppenbara misstankar om att världens största sport drivs av maffiabossar i kostym så har de ändå alltid lyckats tysta ner skandaler förut. Men efter gryningsräden i Schweiz 2015 rullas en av de största mutskandalerna i världen upp och får konsekvenser som ingen trodde var möjliga.

Trots att jag inte är någon inbiten fotbollsfantast tyckte jag dokumentären var otroligt bra och spännande, nästan som en deckare. Sveriges Radios P3 Dokumentär gör alltid mycket välgjorda program och ”Fifa-skandalen” är inget undantag. Lyssna på den!

 

 

Outfitdetaljer: Kappa Whyred // Jeans Cos Stores // Polotröja Massimo Dutti // Boots Mulberry // Handväska Iphoria

Foto: Sean Lewthwaite