Det ryktades länge att något var på gång. Nu äntligen är det dags – i morse öppnade den exklusiva juvelerarfirman Cartier sin första butik i Norden på Smålandsgatan 8 i Stockholm. I går var jag inbjuden till en preview av butiken som på samma gång som den är en hyllning till Stockholm blir starten på ett nytt kapitel för Maison Cartier.

Jag fick även möjlighet till en exklusiv intervju med Cartiers Bruno Carraz, managing director för Benelux och Skandinavien, som bland annat sade så här om valet av Stockholm:
– Cartier has always been full of curiosity and open to the world. Sweden emerged as a natural choice, sharing our taste for sleek and pure design, among other values. Stockholm is the city that Cartier has chosen to both demonstrate and share its living heritage, its creativity and the excellence of its creations.

Interiört finns flera detaljer i skandinavisk design som inspirerats av den svenska vintersäsongen. Bland annat har man använt fina träslag och färgen blå som en eloge till våra sjöar, skärgården och havet, jämte Cartiers röda signaturfärg.

Cartier grundades i Paris 1847 av Louis-François Cartier. Som juvelerare hade han en fascination för klockor och förstod tidigt betydelsen av att kombinera dessa med ädelstenar. Flagskeppsbutiken innehåller Cartiers hela koncept med fokus på smycken, klockor och juveler, som deras tidiga armbandsursmodell Tank, i dag en moderna klassiker. Likaså är Cartiers signum, pantern, ett återkommande inslag i många av kreationerna. Själv är jag förtjust i serien Juste un clou som liknar en vriden spik och skulle gärna ha ett snyggt armband runt handleden.

Här finns också en bar (!), faktiskt den allra första baren i en Cartierbutik någonsin. Tanken är att besöket ska kännas mindre formellt, berättade Bruno Carraz, att man ska kunna komma med sitt sällskap, ta ett glas, se på juveler och få en hel upplevelse.

Tack Cartier för en glittrande onsdag!