Hemma från München men kan inte släppa tanken på Landhausmode, den traditionella och ofta väldigt vackra klädsel som bayrarna gärna klär sig i. Både män och kvinnor bär sina Lederhosen och Dirndl även till vardags och de gör det med stolthet, som om det vore den mest naturliga sak i världen. Parallellt med dirndls finns också Tracht, tysk folkdräkt som har sin motsvarighet i våra svenska folkdräkter med lokal anknytning till olika socknar eller byar. Till skillnad från Tracht så väljer man Dirndl och Lederhosen helt utifrån vad man gillar för stil, om det är till sommar eller vinter, vardags eller fest.

I Bayern är man verkligt seriösa utövare av sin kulturhistoria, som i högsta grad är levande i det moderna München. Faktum är att Landhausmode är en av regionens absolut hetaste modetrend och det finns många designers som enbart gör den här typen av plagg, som Julia Trentini, Meindl och Susanne Spatt. Det klassiska varumärket  Lodenfrey (även är ett exklusivt litet varuhus i München) har till exempel samarbetat med Vogue Germany i flera år.

Jag vet inte om jag själv skulle trivas i denna look, inte att gå runt i till vardags i varje fall. Jag tror nog att man måste ha vuxit upp med eller ha en anknytning till traditionen. Men visst är plaggen otroligt vackra? Naturligtvis var jag ju tvingen att prova en. Jag gick således till Lodenfrey och bad om hjälp att välja ut en passande Dirndl, förkläde och blus – tada!

En sak jag fick lära mig var att förklädet knyts olika beroende på om man är gift, singel eller änka. Gifta knyter rosetten på höger sida, singlar på vänster och änkor bak på ryggen.

Ett annat ställe som jag kan rekommendera är anrika Angermaier. Oavsett om ni tänkte investera i en Dirndl eller Lederhosen – jo, investera är rätta order för kläderna är pricy – eller bara prova så måste ni besöka någon av butikerna på Landsbergerstraße 101 och Rosental 10. Förutom traditionella folklorekläder säljs bayerska accessoarer såsom bälten, hattar, smycken och Stutzen, de speciella vadlånga strumporna.

 

 

Bilderna är lånade av Lodenfrey.