Så här de sista skälvande timmarna innan vi lämnar 2018 bakom oss vill jag bara passa på att ge er bästa partytricket, som definitivt skapar wow-faktor på nyårsfesten, nämligen hur du sabrerar en Champagneflaska. Jag har själv huggit halsen av flaskan vid ett par tillfällen och det är inte alls svårt även om det kan se dramatiskt ut. Och det imponerar garanterat på sällskapet!

Champagne har ju en förmåga att förhöja den tristaste vardag till fest. Jag tycker faktiskt att man ska dricka bubbel när andan faller på i stället för att spara flaskan för särskilda högtider. Att öppna en flaska riktigt bra Champagne hemma en helt vanlig tisdag i februari är kanske den mest oslagbara Champagneupplevelsen. Fast nyår är alltid nyår och ett väl valt tillfälle.

Men till sabreringen då. Att sabrera handlar inte om kraft utan om rätt teknik. Mesta möjliga stilpoäng rekommenderas en sabel om ni råkar ha en sådan hemma. Det går dock precis lika bra med baksidan av en kraftig kniv. Ni behöver inte vara rädda för att bubblet ska bli odrickbart och att det inte ska gå att servera från den avhuggna flaskan. Trycket i flaskan är så hårt så att allt eventuellt glassplitter som bildas blåser bort.

Så här gör ni:

  • Se till att flaskan är väl kyld. Lägg den gärna i kylskåpet redan dagen innan.
  • Ta bort folien men låt grimman ska sitta kvar. Tar ni av den och misslyckas med sabreringen kan det annars hända att korken åker ut i stället och den imponerande effekten försvinner.
  • Se till att publiken står bakom er så att ingen riskerar att träffas. Se också till att ingen står för nära när ni svingar sabeln/kniven. Det är flaskor och inte gäster som ska sabreras!
  • Ha en handske på handen som håller flaskan som skyddar handen utifall glaset skulle spricka.
  • Använd en kraftig kökskniv (ta baksidan av bladet) eller en sabel om ni tillhändelsevis råkar ha det.
  • Luta flaskan i 45 graders vinkel. Fatta köksniven/sabeln i den andra handen, låt den glida längs halsen på flaskan med en bestämd rörelse och slå till precis på den lilla klacken där grimman sitter. Där är flaskan som svagast. Man behöver inte slå särskilt hårt. Med en bra snärt i handleden flyger toppen av flaskhalsen iväg.
  • När flaskan är sabrerad, håll den borta från barn och husdjur. Snittytan är skarp som en skalpell.

Trivia 1: Den ädla konsten att sabrera går tillbaka till 1800-talets första hälft. Det råder dock en viss mystik kring sabreringens exakta ursprung och teorierna är många. Själv håller jag kopplingen till de ryska kosackerna som den mest troliga. I slutet av Napoleontiden när fransmännen förlorade kriget rörde sig många ryssar i området Champagne och staden Reims som var ockuperat av ryska trupper. Kosackerna satt till häst, alltid med sabeln i hand, och för att fira sina segrar öppnade de traditionellt segerchampagnen genom att helt enkelt hugga toppen av flaskan. Champagneflaskor på den här tiden var dessutom svårare att öppna på vanligt vis, vilket även det kan ha varit en av förklaringarna. Flaskorna var gjorda av sämre glas och kunde helt enkelt explodera av trycket och att hugga av halsen med sabel var därför säkrare än att försöka få upp korken.

Trivia 2: Visste du förresten att trycket i en champagneflaska vara upp till 5 atmosfärers tryck och när korken flyger iväg ur flaskan gör den det med den imponerande hastigheten av 70 km/h?

Lycka till och Gott Nytt År!