Gott nytt år!

Det drar ihop sig. Snart är ännu ett år till ända och ett nytt står för dörren, ett nytt decennium till på köpet.

Sista dagen på året är alltid lite speciell. Dels får man en chans att sammanfatta året, se tillbaka över det som hänt men kanske framförallt blicka framåt mot vad som komma skall – oavsett vad föregående år haft i sitt sköte. Jag tror att 2020 kommer att bli ett pangår!

Ikväll är det säkert många av er som kommer att avlägga nyårslöften. Själv har jag satt upp ett antal målsättningar, eller intentioner som jag väljer att kalla dem, saker jag vill åstadkomma under 2020 (jag ska berätta om dem för er i ett senare inlägg).

Ett nytt år innebär ju ofta att man ska ta tag i det där man vill förändra. Men ett beteende förändras inte över en natt, det krävs tålamod och en stark övertygelse. Här är några goda råd till hur du ska tänka för att sätta ett realistiskt nyårslöfte och också klara av att hålla det.

Förbered dig mentalt i god tid innan nyårslöftet ska ges. Fundera över varför du vill börja träna, sluta snusa, gå ner i vikt eller vad det nu är. Det behövs eftertanke kring vad du vill åstadkomma.

Ha en klar målbild. Ett bra nyårslöfte ska vara ”kittlande” och så pass utmanande att du precis klarar det. Sätt både ett mätbart resultatmål, till exempel 10 kilos viktminskning, samt ett känslomål där du umgås med tanken: ”Hur vill jag känna mig när jag har gått ner 10 kilo i vikt?” eller ”Hur vill jag att det ska kännas att glida in i det där snygga festfodralet som förut var för litet?”

Var realistisk. Många sätter för höga mål. Nyårslöftet måste vara realistiskt och nåbart. Har du aldrig joggat förut är det inte så smart att lova att springa ett maraton till våren.

Konkretisera. Att definiera nyårslöftet väl är viktigt. Inte bara att du ska göra något utan också vaddet innebär konkret.

Sätt upp delmål. Det är svårt att introducera och behålla en ny vana. Det blir betydligt lättare om du sätter upp delmål på vägen mot det stora målet. Då blir varje steg en lagom stor utmaning som du klarar av.

Behåll motivationen! En patentlösning är att ta små steg. Tumma inte på det du verkligen vill göra utan ha ett lagom tufft mål men ta det steg för steg. Dokumentera gärna resultaten. När blykepsen sedan tynger kan du bläddra tillbaka i dagboken och se vad du faktiskt har uträttat. Det ger råg i ryggen!

Jämför dig inte med andra. Ditt mål ska vara kopplat till din egen målsättning och inte i jämförelse med någon annan. Du ska se till att överträffa dig själv, då blir du en vinnare.

Avlägg ditt nyårslöfte inför andra. Det ger mer effekt att uttala något i ord inför andra än att bara säga det tyst till sig själv. Din fanclub ska också vara positiv och stödjande.

Om du skulle misslyckas? Ge inte upp! Konstatera bara faktum och sätt upp ett nytt mål. Du vinner inget på att djupanalysera eller tycka att du är värdelös och oduglig. Notera varför det gick i stöpet men värdera inte utan skapa istället positiva bilder i huvudet och ta nya tag.

Outfitdetaljer: Kostymbyxor Wera (liknande här) // Skjorta Newhouse // Väst Zara (liknande här) // Pumps af Klingberg

 

Foto: Sean Lewthwaite