I torsdags var jag iväg på en exklusiv smyglansering av skomärket Andrew, som konstnären och designern Josefin Liljeqvist ligger bakom. 2016 vann Josefin Flipdays tävling ”Världens snabbaste investering” för sin idé att tillverka spårbara herrskor. Nu är första skomodellen här: Andrew!

Josefin har verkligen tagit spårbarhet och transparens till en helt ny nivå. Hon berättade att hon ville ta fram en ekologisk tillverkad sko med full transparens genom produktionskedjan. Hela affärsidén går ut på att bättre hand om djuren i modeindustrin. Grunden i ekologisk hållbarhet är när djur, natur och människa lever i samspel. Ofta är det bara kopplingen mellan natur och människa som producenter tar hänsyn till och vi inkluderar inte djuren, vilket självklart är helt galet. Jag är själv oroad över vilken obalans som finns på många platser och i system. Det visar ju till exempel inte minst hur illa det är ställt med Östersjön med övergödning, överfiske, skräp, gifter i fiskar osv.

Andrew är en oxford-modell med förstärkning för hål och tåparti, helt gjord i ekologiskt läder. Den produceras tillsammans med noga utvalda samarbetspartner, däribland Tärnsjö garveri som är världens enda eko-certifierade garveri. Varje liten läderdel är individuell och fullt spårbar i alla led. Det gör att man som konsument till och med kan få veta hur djuret har haft det under sin uppväxt, var den har betat och hur den har mått. Skon är också randsydd vilket ger en ökad livslängd, plus att man också kan byta delar om någon gör sönder.

Josefin har även teamat upp med Stefano Bemer, en av världens bästa skodesigner i Milano. Sulan har en separat produktionskedja än ovandelen och det är först när sulan och överdelen anländer till Stefano som de möts, handsys ihop och kvalitetsmärks. Sedan skickas skorna till Josefin där de får en unik sexsiffrig kod där man alltså kan följa produktionen hela kedjan tillbaka till gården.

Sånt himla bra initiativ! Jag har alltid varit vurmat för genuint hantverk och tycker att det är en skyldighet att vi som konsumenter blir mer medvetna och tänker efter innan vi köper saker, för det första om vi verkligen behöver den och för det andra kvaliteten och produktionen bakom.

Eftersom skorna tas fram unikt för varje kund görs inga provmodeller, men man samarbetar med företaget Volumental som arbetar med kropps- och fotscanning och därför blir din skor skapad helt utifrån dina fötter. En kapselkollektion av Andrew lanseras till sommaren 2018 och att beställa och få sina skor klara tar minst 18 månader.

Eventet ägde rum på Tändstickspalatset där jag faktiskt inte hade varit tidigare; så vackra lokaler! Tändstickspalatset var ju finansmannen Ivar Kruegers mytomspunna palats så naturligtvis såg jag till att få en liten privatvisning av hans kontor och det k-märkta styrelserummet. Där huserar numera en privat medlemsklubb och jag skulle definitivt inte ha något emot att ha en liten plats här.

På väggen när man kommer in i hallen hänger fortfarande Kruegers klocka som visar tiden över hela världen. Tydligen ville han ha koll på var i världen det fanns någon börs öppen där man kunde handla.

Det här rummet var tidigare hans privata kontor. Nu är det omgjort till en salong där medlemmar kan ha möten eller bara chilla. Det är kul att originalmöblerna fortfarande är kvar och används tycker jag. Det skapar en känsla av forna tiders prakt men i ett nytt sammanhang.

Vad säger man annat än wow över det fantastiska k-märkta styrelserummet! Ivar Kreuger skapade sig ju ett enormt tändsticks- och finansimperium och hela byggnaden har ett återkommande tema kring den grekiska mytologins Prometheus. Bland annat syns Prometheus längs väggen i Isaac Grünewalds målning.

Om ni ser så står originalstolarna uppställda längs väggen på svarta podier. De var visst för ömtåliga för att kunna restaureras, men jag tycker att de specialbeställda Bruno Mathsson-stolarna runt bordet är riktigt snygga och passar så bra in i miljön. Här kan medlemmar i klubben sitta och arbeta. Och så älskar jag bordets svängda form. Får ni chansen att besöka klubben och själva hjärtat av tändstickskungen Kreugers imperium så ta den.

En toppentorsdagskväll helt enkelt!