Det här med sommarprat är en väldans fin tradition i Sveriges Radio. Jag försöker att lyssna till så många som möjligt och inte bara på de personer som är ”i ropet” för det är när man helt förutsättningslöst trycker på play som man ofta blir positivt överraskad och förhoppningsvis får nya infallsvinklar till saker och ting. Förra sommaren började jag gråta när jag var ute på en powerwalk och lyssnade till William Spetz som berättade så kärleksfullt, roligt och ömt om sin mormor. Minns också att jag tyckte väldigt mycket om Sherihan ”Cherrie” Abdulles program och Anders Arborelius, som var himla sympatiskt.

Årets sommarpratare innehåller en rad intressanta namn. Förmodligen kommer det att avhandlas en hel del svåra ämnen så det lär bli en sommar med starka känslor. Kanske är vanskligt att kalla dem favoriter redan nu innan de ens har pratat, men här är de tio sommarvärdar jag ser allra mest fram emot att lyssna på.

2 juli David Eberhard, psykiatriker, författare
Kommer att prata om meningen med att ställa krav och att mognad kräver att vi tar eget ansvar. Jag tänker själv mycket på vikten av att det är jag som styr mitt eget liv så det ska bli intressant att höra hans tankar om det.

8 juli Victoria Silvstedt, fotomodell, programledare, entreprenör
Äntligen är det dags för Victoria Silvstedt som ska berätta om hur hon klev på ett tåg i Bollnäs och hur livet därefter aldrig blev som förut. Jag gillar verkligen Victoria  och hoppas få höra mycket om hur hon tänker när det kommer till investeringar på börsen – men förstås också en massa skvaller om alla kändisar hon hänger med.

9 juli Arne Ljungqvist, professor emeritus i medicin, dopningsjägare
Denne legendariske dopningsjägare är en av de personer jag ser mest upp till inom idrottsvärlden. Han kommer att berätta om en ovanlig resa på idrottens bakgårdar mot ett mål som fick storpolitisk betydelse, en världsidrott fri från fusk med prestationshöjande droger.

12 juli Marko Lehtosalo, artist, skådespelare
”Markoolio” är en person med väldigt mycket djup men som inte alltid kommer fram. I hans program kommer vi att få höra mer om hans uppväxt där hemförhållandena kantades av mycket alkohol och våld på helgerna. Jag hoppas också att han berättar om kul saker han har fått uppleva under sin artistkarriär.

19 juli Peder Fredricson, ryttare, grafisk designer
Den här sommaren kommer flera sportprofiler att höras i radion och för en gammal hästtjej som jag står förstås Peder Fredricson högt på listan. Dokumentären om honom och All In på SVT var väldigt bra och jag har ju dessutom intervjuat Peder tidigare så jag hoppas att hans Sommar i P1 kommer att berätta ännu mer om livet som elitryttare.

1 augusti Max Tegmark, professor i fysik
Superfysikern Max Tegmark verkar så otroligt smart och jag gillar verkligen hans sätt att kombinera populärvetenskap och banbrytande forskning om livets riktigt, riktigt stora frågor. Hans program kommer att handla om artificiell intelligens och hur det kan hjälpa eller stjälpa mänskligheten.

4 augusti Petra Mede, skådespelare, komiker, programledare
Jag älskar Petra Mede, tycker att hon är så förbannat bra och tror/hoppas att hon kommer att knocka mig med sina betraktelser och anekdoter om barndomen, livet och alltings ofattbarhet.

13 augusti Paul Svensson, kock
Kocken med den så genuint trevliga framtoningen ska prata om hur världens blygaste elitgymnast hittade passionen till den gröna maten och såg en lösning på klimatproblematiken genom att bli en planetskötande kock. Kan bli riktigt kul.

17 Olof Röhlander, mental träanre, författare, föredragshållare
Jag är ju ett fan av att ”härarbeta” det vill säga att arbeta här där man är, så det ska bli spännande att lyssna till Olof Röhlander som i sitt program bland annat kommer att utveckla begreppet ”njutarbeta”.

18 augusti Sara Danius, professor i litteraturvetenskap
Vår så starka kvinnliga förebild kommer bland annat att prata om ”konsten att knyta en knytblus” och Svenska akademin. Är det fler än jag som hoppas på att få höra allt om vad som egentligen utspelar sig bakom de stängda dörrarna?

 

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio