Scones, snittar, fina bakverk och gott te. Höst och vinter är tveklöst den bästa säsongen för att avnjuta en afternoon tea, och finns det något bättre sätt att tillbringa eftermiddagen på än i ett vackert terum?

Jag älskar ljudet av klingande porslinskoppar som bakgrundssorl, den behagliga avslappningen, dukningar med silverbestick och kandelabrar och en arom av varma scones och doftande nybryggt te. Plus ett glas champagne om man vill lyxa till det lite extra. Men kanske allra mest gillar jag idén att afternoon tea är mer än bara en måltid, den kräver att man är social – och sitter länge. Det blir alltid en sån härlig stämning i de miljöerna, och så är det oerhört tillfredsställande att få möjlighet att sitta och fantisera om alla de andra gästerna.

Kärnan i afternoon tea är förstås te och förmodligen passar de klassiska svarta sorterna bäst till de rätter som ingår. Det som är roligt är att kunskapen om te i Europa har tagit ett stort språng det senaste decenniet, delvis för att vi börjar förstå teets många goda hälsoegenskaper, så man kan beställa smakrika kvalitetsteer från såväl nordöstra Indien, som kinesiska teer som Yunnan och det kraftigt rökta Lapsang Souchong och Earl Grey, smaksatt med bergamottolja. På tallriken är scones är självklara; små, runda och direkt från ugnen. Med clotted cream, lime curd och diverse marmelader. Och förstås pinfärska sandwichsnittar i traditionella och nytänkande kombinationer och smaskiga bakverk,

Afternoon tea är en företeelse som är populärare än någonsin, vilket gjort att de klassiska hotellen och intima storstadskaféer verkligen satsat. Att dricka te på salong är något av det lyxigaste jag vet så här kommer tre tips på några av mina favoriter i Stockholm.

 

T/Bar, Diplomat Hotell, Stockholm

I en vacker jugendfastighet och med perfekt läge på Strandvägen i närheten av Nybroplan ligger Diplomat Hotell. Detta familjeägda hotell besöker jag gärna för en drink i solnedgången, en middag eller för att dricka afternoon tea. Diplomat är även min vän Moïse favorithotell i Stockholm och jag är väldigt sugen på en staycation här för att själv pröva på det. Men åter till T/Bar och afternoon tea. Menyn består av varma scones med hemlagad marmelad, goda finger sandwiches med kallrökt lax, dunkelrökt skinka, manchego och annat, och fina små bakverk. Det finns självklart en särskilt utvald rosa champagne för de som önskar.

Under 2017 lanserade Diplomat även ett helt nytt Afternoon Tea signerat modedesignern Ida Sjöstedt, där Ida tillsammans med hotellets konditor Calle Isaksson tagit fram ett koncept som bjuder på smaker av blommor och fräscha bär. Man kan även pröva deras nyttigare Afternoon Tea–Tox som är 100 procent gluten-, socker-, och laktosfri, och bland annat bjuder på rawbars, pumpa- och kokostryfflar och fruktsallad på super fruit.

Afternoon Tea serveras alla dagar i veckan från 15:00 till 17:00, men måste bokas minst en dag i förväg.

Diplomat Hotell, Strandvägen 7c, Stockholm

 

Svenskt Tenn, Strandvägen, Stockholm

En trappa upp i Svenskt Tenns vackra butik ligger tesalongen. Varje dag dukar man upp ett bord upp i Estrid Ericsons anda, grundaren av Svenskt Tenn, och man sitter som i ett hemmahos-reportage mitt bland alla vackra tyger och möbler signerade Josef Frank.

Trevåningsfatet som serveras vid bordet bjuder underst på en större smörgås med gravad lax, i mitten två scones med syrad grädde och sylt. Överst bjudes söta tre petits fours. En kanna te ingår förstås och valet av te diskuterar man gärna med den kunniga personalen. Det jag särskilt gillar är att råvarorna är ekologiska och utbudet varieras efter säsong.

Afternoon tea serveras dagligen från klockan 12.  Bokning rekommenderas.

Svenskt Tenn, Strandvägen 5, Stockholm

 

Cadier Bar, Grand Hôtel, Stockholm     (Foto: Magnus Mårding / David Thunander)

Grand Hôtels Cadierbaren är ett utmärkt ställe att tillbringa en skön eftermiddag med nära och kära och alla andra. Fåtöljer är sköna och högst inbjudande och den mäktiga takstuckaturen, mahognyväggarna och utsikten över Stockholms ström och slottet skapar ett både vilsamt och rörligt intryck. Här känner man sig mitt i händelsernas centrum – men kan samtidigt avnjuta en intim afternoon tea.

Cadierbarens version är innovativ och bjuder på goda sandwiches med svenska smaker, perfekta scones och delikata små petit choux. Temenyn är bred med utvalda specialiteter, pröva gärna Finest Tea Blend of Grand Hôtel, med kinesiskt svart te som bas. Vill man ha ett glas Champagne för att fira går det självklart att beställa.

Afternoon tea serveras dagligen från 14:00 till 17:00. Bokning är ett måste!

Grand Hôtel, Södra Blasieholmshamnen 8, Stockholm