Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Vem vill inte ha mjuka kyssvänliga läppar? Tyvärr är vintern inte läpparnas bästa vän utan förvandlar dem snabbt till en fnasig och torr historia. Jag är förmodligen inte den enda som får nariga och spruckna läppar den här tiden på året.

Jag pratar inte så ofta om hudvård här och egentligen ägnar jag inte så mycket uppmärksamhet åt den i vardagen som jag kanske borde, i synnerhet inte åt läppvård. Men jag har insett att kalla utomhustemperaturer och torra inomhusditon gör mina läppar väldigt ledsna och det finns inget som helst behagligt med torra läppar. Dessutom är det svårt att måla läpparna snyggt när underlaget inte är det bästa, så jag tänkte att det var hög tid för ett förebyggande inlägg.

Det är svårt att sköta om spruckna läppar när skadan redan är gjord, däremot finns det några enkla metoder att ta till i förebyggande syfte för att dina läppar ska förbli fuktiga, fylliga och mjuka.

Se över dina vanor

Ett av de bästa sätten att hålla dina läppar återfuktade är – du gissade det – genom att dricka mycket vatten. Några extra glas vatten om dagen och dina läppar kommer att tacka dig. Däremot är en av de värsta sakerna ovanan att slicka sig om läpparna i ett försök att hålla dem fuktiga. Det slutar bara med att läpparnas naturliga skydd försvinner och du torkar ut dem snabbare. Så när läpparna känns irriterade, motstå lusten att slicka på dem och använd ett riktigt bra läppbalsam eller läkande kräm istället.

Välj ingredienser klokt

När du ska välja ett läppbalsam bör du undvika produkter som innehåller mentol eftersom det torkar ut läpparna. Leta efter ingredienser som mandelolja, jojobaolja, sheasmör och liknande eftersom alla dessa är extremt närande.

Introducera en daglig läppvårdsrutin

Efter tandborstningen, använd din tandborste eller en liten babyborste och skrubba dina läppar i en cirkulär rörelse. Det hjälper till att ta bort döda hudceller och håller dem mjuka och smidiga. Applicera sedan en skyddande kräm eller läppbalsam och voilà! En gång i veckan kan du också exfoliera med en blandning av socker och honung alternativt en exfolierande läpprodukt.

Preparera ditt plut

Om du ska applicera läppstift så använd först en primer. Den kommer att hålla läpparna fuktiga och ser också till att läppstiftet sitter bättre. Du kan också använda mandelolja eller kokosnötsolja som en primer. Bara stryk på och låt det sjunka in helt innan du applicerar läppstiftet.

 

Shoppa läppvård – det här är mina fem favoriter just nu:

 

 

Eucerin Aquapor

Universalsalva som gör under med torra och såriga läppar – men inte bara det. Jag använder den till allt från trasiga nagelband till självsprickor och mindre brännskador. Verklig SOS-vård! Ett plus för att den är utan parfym och konserveringsmedel.

Petit Remède

L’Occitanes nya mångfunktionella balsam är både närande och har en skyddande och lugnande. Innehåller 100 % naturlig olja och är en superblandning med l’Occitanes ikoniska ingredienser sheasmör,

Nuxe Reve de miel lip balm

Kultförklarad lip balm med multifunktion; skyddande, reparerande, läkande och återfuktande. Torra läppar blir mjuka och härliga tack vare den kladdfria konsistensen.

Försvarets hudsalva

En prisvärd klassiker och räddare i nöden som funnits i min ficka sedan jag var barn. Ingredienser som jordnötsolja och bivax mjukar upp torra läppar på både kort och lång sikt. Lagom smak och doft av vanilj. Med beröm godkänt.

Burt’s Bees

Beeswax Lip Balm är en favorit hos många. Inte så konstigt kanske eftersom läpparna blir så mjuka, fina och återfuktande för lång tid. Innehåller kokos- och solrosolja som är rika på vitaminer och essentiella fettsyror; bivax och vitamin E mjukgör och har en lugnande effekt. Den fräscha lite mintiga känslan kommer från en hint pepparmintsolja.