I förra veckan var jag inbjuden till en presentation med den internationella hårstylisten David Glover och entreprenören Anders Sjöstedt bakom hårvårdsmärket Martinsson King. Till skillnad från många andra märken har de en annan helt ny approach som jag verkligen gillar. Deras grundtanke är att utveckla basprodukter som går att använda året runt och som gör hårvård enklare men är anpassningsbar. Traditionellt sett så passar inte en produkt alla och man har dessutom ofta en hel arsenal med olika produkter därhemma. Martinsson Kings serie är i motsats modulär.

Märket gjorde en pilotlansering för drygt ett år sedan och då jag fick möjlighet att testa produkterna. Jag har tunna fina hårstrån vilket gör att jag har problem med att få volym. Plus att jag just nu har extensions vilket kräver mycket fukt. Det jag gillade med produkterna var just enkelheten med ett riktigt bra men skonsamt schampo och balsam där jag addera den fuktgivande infusionen och även ha i lite i topparna efteråt. Normalt tvättar jag håret en gång i veckan och jag upplevde att håret känns nytvättat och luftigt längre. För att behålla den kalla blonda nyansen så jag måste se till att boosta håret med fukt och näring så att det förblir mjukt och flexibelt. Då är det perfekt att använda glansinfusionen som en leave-in efter schamponeringen. Eftersom inga av produkterna innehåller silikoner eller annat skit så blir håret heller inte flottigt.

Nu gör Martinsson King en re-lansering av de första produkterna i en uppdaterad och förbättrad version, samtidigt som de utökat med stylingprodukter, ett torrschampo och tre olika hårsprayer.

– När Anders och jag först började prata om idén om ta fram ett eget märke så visste vi att det skulle vara en linje med flexibilitet i produkterna. I många fall arbetar inte hårvårdsprodukterna för dig utan du tvingas hela tiden att kompromissa. Så det vi skapade var en modulär hårvårdslinje där vi lyfte ut de aktiva ingredienserna till separata infusioner som man själv mixar med schampot och balsamet i handflatan beroende på vad ditt hår behöver för dagen, säger David Glover, som hållit på med hår i över 30 år och vars jobb synts i magasin som Elle, Marie Claire och Vogue och på catwalken för flera av de stora modehusen.

Serien som tagit två år att utveckla består av sju basprodukter som passar alla hårtyper: två schampon, två balsamer och tre olika infusioner för volym, fukt respektive glans. Infusionerna adderar man alltså själv i schampot och/eller balsamet och kan på så sätt kontrollera de aktiva ingredienserna beroende på vilka behov man har. Produktionen sker i Sverige och alla produkter är fria från parabener, sulfater och silikoner samt är veganska. I början av nästa år släpper de fler infusioner för ytterligare moduleringar, samt produkter mer riktade mot män.

Kan du berätta mer om hur produkterna fungerar?

–  Schampot fungerar utmärkt som det är, det är djuprengörande och återfuktande som ger flexibilitet till håret, men du kan boosta det beroende på vad ditt hår behöver, vare sig det är fukt, volym eller glans. Samma sak är det med balsamet. Du kan alltså personifiera din hårvård. Man kan mixa en infusion i schampot och en annan i balsamet. Alla infusioner fungerar även som leave-in-produkter för multifunktion.

Vi närmar oss vintern. Hur skyddar man bäst sitt hår i vårt klimat?

– Fukt, fukt, fukt! Fukt är alltid ett problem eftersom man här i Sverige befinner sig mycket i torr inomhus. På samma sätt som att huden kräver återfuktning är det med håret. Det blir också gärna statiskt i den kalla och torra luften under vintern. Många ger upp och sätter bara upp håret i en hästsvans, så mitt råd är att återfukta ofta. Vi har än så länge inte någon fuktmask i vår serie men jag håller på att laborera just nu och siktar på att släppa en till sommaren som en after sun-fuktmask med UV-skydd. Så nu inför vintern rekommenderar jag vår Smoothing infusion och Vital cleanse schampo och balsam.

Vilka hårtrender ser du kommer att bli de mest intressanta nästa år?

– Jag har alltid attraherats av textur och naturlig styling. Jag älskar kombinationen av textur och mer skulpterade former, som en wet look framtill och stora, mjuka lockar med naturliga rörelser baktill. Jag tror att kombinationer av olika texturer kommer att bli stort till våren. Det fungerar också bra för kvinnor som vill behålla sina långa hår men ändå göra något nytt. På långa hår använder jag ofta olika typer av locktänger för att ge textur till håret innan jag avslutar med vår spray för mer fyllighet och volym. För de som känner sig äventyrliga är det en bra tidpunkt att klippa kortare. Mer formade looker som kortare bobfrisyrer ser jag kommer tillbaka starkt. Jag tror verkligen att man kan vara personlig i sin stil, oavsett långt eller kort hår. Jag tycker man ska våga testa nya looker bara genom att ha kul.

Vad blir hetaste klippet enligt dig?

– Sjuttiotalskänslan är definitivt tillbaka med långa rundade gardinluggar. Vi såg det redan förra säsongen och det lever kvar i vår. Jag älskar pageboyfrisyren, en rundad page med lång lugg som är mer graderad mot nacken.

 


Läs mer om Martinsson Kings produkter här.