Det här inlägget affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är utvalda av mig.

 

Tick, tack. Julen närmar sig lika snabbt som en raskande räv på isen. Även om jag i detta nu försöker låta bli att titta alltför mycket på klockan så är det svårt att undgå att vi snart är där. Oavsett om du firar en traditionell jul med hela tjocka släkten eller flyr landet och drar till sandstranden eller skidbacken hoppas jag att du ändå kommer att få ett välbehövligt avbrott med massor av vila och mys. Och du! Glöm inte att fixa ett extra paket till dig själv. Det kommer jag att göra – julen handlar ju trots allt om att vara snäll, även mot sig själv!

En tidlös accessoar för alla tillfällen står allra högst på min önskelista. Allra helst i klassisk modell i silver eller vitguld, men det finns många tjusigt glimrande urverk i butikerna. Tick, tack – här är mina favoriter just nu!

 

I all sin avskalade enkelhet vill många inklusive mig själv utnämna Patek Philippe Calatrava till den vackraste kostymklockan. Priset är därefter. Men som märkets slogan säger är det en investering för lång tid framåt: ”Man äger inte en Patek Philippe, man förvaltar den till nästa generation.”

En Rolexklocka har länge varit en dröm och jag har lovat mig själv att så snart vi sålt slut första kollektionen och fått snurr på businessen så ska jag köpa en till mig själv. Mest sugen är jag på en klassisk Rolex Datejust, i stål och vitguld.

Chopard är kanske främst känt som ett smyckemärke, men är från början ett renodlat urmakeri som grundades av Louis-Ulysse Chopard 1860. Chopards Happy Sport i 18-karat roséguld och rostfritt stål med sju diamanter i boetten är både feminin och avskalat klassisk på en och samma gång.

Triwa är ett av flera nya svenska klockmärken jag gillar. Kombinationen klassisk silhuett med samtida skandinavisk enkelhet i modellen Gold Nevil ger höga förväntningar och skulle göra sig snyggt på min handled.

IWC Schaffhausens dinkor präglas alltid av innovation och teknisk perfektion. Portofino i rostfritt stål och armband i alligatorskinn är inget undantag. Jag gillar särskilt urtavlans eleganta design i silverplätering och repfritt glas.

Cartier har gjort ett antal fina klockmodeller under åren. Tank-serien såg dagens ljus 1919 och designen var inspirerad av första världskrigets kantigt formgivna tanks. Tank Française medium i stål är en verklig time piece, snygg att bära till både vardags och fest.

En av årets klocktrender bi-metall, att mixa stål och guld. Rebel Urban från Thomas Sabo är gjord i förgyllt ädelstål och mineralglas och ett snyggt och prisvärt alternativ till de betydligt dyrare märkesklockorna.

 

Vacheron Constantin är inte ett av de mest välkända klockmärkena, såvida man inte är en sann klockfantast, men jag har haft ögonen på dem ända sedan min klocktokiga kompis Martin pratat sig varm om det. Overseas-kollektionen är sportigt elegant och så snygg med stållänk och blå urtavla. Ingen klocka jag har råd med men man kan ju alltid drömma …

 

Jaeger-LeCoultre har alltid varit innovativa och de har under åren presenterat ett antal modeller som blivit klassiker. Mitt val faller på deras ikoniska Reverso Classic Duetto i roséguld med diamanter och alligatorarmband.

En annan klocktrend för året är vintage, både som inspiration och återutgivning av tekniskt uppdaterade gamla modeller. Massimo Dutti har gjort en modern klocka med vintagekänsla i Classic Drapher kronograf.