Hål 5 Avan, kl. 19:40, den 16 augusti, 2016.

”Omväxlande väder. Här gäller att skynda, skynda mellan hålen. Turen är med och jag plockar hem några snabba rutor med vackert ljus. Staden skymtar i fjärran på andra sidan viken.”

I dag är det en ganska najs oktoberdag. Hög luft, klar himmel. Det är vackert ute nu. Kom att tänka på de fina bilderna vi tog på Gävle Golfklubb förra året till Go Golfilicious. Har du aldrig varit där så har du genast en bra anledning. Särskilt så här års när träden tapetseras i blossande höstfärger och det försvinnande ljuset spelar över de böljande kullarna. Dessutom är restaurangen en riktig höjdare. Låt mig berätta.

Jo, om du står på tee på Avans femte hål och det är tidigt i ottan och du långt där ute på fjärden ser en liten snipa sakta stäva in mot hamn och det under flytvästarna på de två männen som sitter i båten skymtar fram vita kockrockar, då kan du vara säker på en sak: det blir fisk till lunch. Det är nämligen i havet utanför golfbanan som kockarna Erik och Marcus, fångar fisken som några timmar senare ligger nylagad och väldoftande på din tallrik på golfrestaurangen. Direkt från spöet ner i stekpannan alltså.

På Gävle gk har man alltid gjort saker på sitt sätt. Att förvandla den lokala soptippen Avan till en mästerskapsbana är ett av bevisen på att man tänker utanför lådan. Banan, som förstås fick behålla namnet, är den nyaste av deras två banor och stod helt klar 1997. Gävles gamla bana har varit med ända sedan 1950-talet.

Av olika karaktär men lika fina båda två. Inte minst tack vare de många björkarna som ger naturen extra fägring. (Jodå, det bor en liten naturromantiker i mig …) Passa på att be klubbchefen berätta om ”Göstas björk” på hål 9!

Hej så länge!