Jag har badat i vin. Eller, i vindruvor i alla fall, i vinets huvudstad Bordeaux, var annars. Så den här torsdagen vill jag ge er en stor dos skönhetsinspiration i form av Vitis vinifera.

Men vänta lite, bli fin med vin? tänker du kanske nu. Jo, vindruvan är faktiskt en undergörare för huden, som ger välbefinnande på många sätt. Så kallade ”vinspan” har dykt upp lite varstans i världen, bland annat i USA, Tyskland, Spanien och Frankrike. Det var också i Frankrike allting började när en fransk professor under nittiotalet upptäckte att vindruvskärnor gjorde gott för huden och att de som arbetade med vindruvor i vinproduktion fick extra mjuka händer. Nyfiken på detta besökte jag Les Souces de Caudalie strax utanför Bordeaux, som specialiserat sig på vinoterapi.

Jag hade bokat in mig på en 2-dagars spavistelse på Caudalie och det var verkligen helt fantastiskt pittoreskt med det böljande landskapet runt omkring där vinrankor står i snörräta rader. Caudalie ligger granne med det kända vinslottet Smith Haute Lafitte som man också kan besöka när man är där.

I vinoterapi använder man sig av både druvköttet, kärnorna, skalen och stjälken i de olika behandlingar. Vindruvor innehåller höga halter av antioxidanter, bland annat polyfenol och resveratrol som är effektiva mot de fria radikalerna som orsakar rynkor och påskyndar hudens åldrande. Det är framför allt hos resveratrol som den starka anti age-effekten på huden har setts och den har också antiinflammatoriska och virushämmande egenskaper.

Den första behandlingen jag provade på var en vindruvspeeling. Hela kroppen gneds in med en scrub gjord på malda vindruvskärnor som har en peelande verkan och effektivt tar bort torr hud. Peelingen kändes helt underbar och det doftade så underbart gott i behandlingsrummet och hela spaet. Därefter packades in i plast och varma handdukar och fick ligga och vila runt tjugo minuter. Efter det fick jag ta en kort dusch och skölja av mig all scrub och min hud kändes otroligt len och fin. Sedan väntade kanske det bästa av allt: massage med närande druvkärnsolja!

Det rekommenderas att man alltid gör scrub och helkroppsmassage under en och samma behandling så att huden, när man har fått bort alla döda hudceller, ska kunna tillgodogöra sig den mjukgörande och återfuktande massageoljan, berättade min terapeut. Kan varmt rekommenderas.

Efter en underbar middag på terrassen – jag behöver knappast tillägga att maten var helt fantastisk, vi snackar ju Bordeaux – så somnade jag ovaggad. Dag två hade jag bokat en ansiktsbehandling och det som är så bra med vinoterapi är att det verkligen passar alla hudtyper och behandlingen är helt individanpassad. Efter rengöring och exfoliering lade terapeuten på en närande ansiktsmask som fick verka under 10-15 minuter. Vindruvsmasken återfuktar huden och påskyndar även cellförnyelsen så att hudstrukturen förbättras och ansiktslinjerna blir mindre tydliga. Sedan följde en lång härlig ansiktsmassage innan behandlingen avslutades med närande och uppstramande krämer. Min hud som jag alltid haft lite problem med kändes verkligen ren och klar. Jag kunde direkt se resultat för ansiktet hade fått en helt ny lyster. Dessutom var behandlingen väldigt behaglig och doften från vindruvsextrakten så fräsch, det kändes verkligen exklusivt.

I några av behandlingsrummen finns stora vintunnor, barriques, där man bland annat kan bada i druvsaft. Nu testade jag inte det men då fylls karet med vatten och en koncentrerad dos av vindruvsextrakt och någon form av olja. Sedan får man sjunka ner i det väldoftande, bubblande vattnet och njuta en lång härlig stund. Efteråt ska huden bli babymjuk och mer elastisk; de aktiva ingredienserna i vindruvsextraktet återfuktar huden och ger den ny spänst. Både gröna och blå druvor används (vanligast är gröna) men ett bad brukar kunna individanpassas för önskad effekt, om man vill få hjälp att stressa av eller piggas upp.

Under vistelsen har man tillgång till hammam och pooler både ute och inne så där hängde jag. Överallt finns sköna fåtöljer och dagbäddar utställda där man kan ligga och läsa eller bara vila. Det finns ett mindre gym, tennisbana och fina cykel- och promenadvägar alldeles utanför.

Om jag kunde vrida tillbaka klockan … Fast med tanke på att man i vinoterapi som med mycket annat helst ska göra upprepade behandlingar som en kur för att få en riktigt långvariga effekt, är det väl dags för ett nytt besök!

 

Pic source: Les Sources de Caudalie