God morgon! I förra veckan öppnade ju Eataly i Stockholm. Har ni varit där än? Ett himla trevligt ställe tycker jag, kan verkligen rekommendera att gå dit om man vill köpa fina råvaror, italienska specialiteter eller äta en god italiensk måltid.

I Italien står maten och måltiden i centrum och när, var och hur man äter upptar i princip tankarna hos alla italienare. När jag var på pressinvigningen av Eataly blev jag så inspirerad och sugen att åka till Italien, men inte bara för matens skull. Italien har i generationer lockat människor från hela världen tack vare sin livsstil, den där storartade konsten att luta sig tillbaka, insupa nuet och se det stora i det lilla, vilket för en italienare verkar vara den naturligaste saken i världen. Drömmen om Italien lever inte minst för den som vill spela lite golf – emellan alla måltider!

Så, den här torsdagen tänkte jag att ni ska få följa med mig söderut och gå i Commessario Montalbanos (ni vet den italienska deckarserien) fotspår på Medelhavets vackra ö Sicilien.

Inte långt från den rasande vackra och UNESCO-listade staden Ragusa på Siciliens södra del ligger nämligen Donnafugata Golf Resort & Spa, en riktigt lyxig anläggning med ett underbart hotell i gammal herrgårdsstil som är omgivet av lummiga olivlundar, hundraåriga stenmurar och ett böljande landskap där två golfbanor fått ta plats.

Låt oss titta på hur min drömdag skulle ut på Donnafugata.

Morgonen börjar förstås med att jag vaknar upp i en skön säng i en vacker resortvilla. Förmodligen tar jag en simtur i poolen för att väcka kroppen.

Sedan blir det frukost på balkongen med utsikt över ägorna. Färskpressad juice, en cornetto och en krämig cappuccino gör mig redo för dagen.

Eftersom klockan närmar sig tee time promenerar jag bort till golfbanan med min bag och värmer upp. Där hälsar jag glatt på mina medspelare och snart nog peggar vi upp på första tee. Just den här dagen spelar vi Links-banan.

Links smälter in perfekt i det mjukt böljande landskapet med havet i blickfång och ön Malta i horisonten. Sannolikt blir det ett och annat besök i sanden: stora bunkrar definierar fairways. Men jag räds inte, för det är roliga och finurliga hål och jag tar mig an alla utmaningar som bjuds.

Solen är varm, en svag vind fläktar från havet – och jag vill inte befinna mig någon annan stans på hela jordklotet.

Med rosiga kinder och ett hyfsat gott resultat kommer vi in efter de 18 hålen. Nu väntar after golf på terrassen. Under munterhet dryftar vi våra vedermödor ute på banan medan vi intar kalla förfriskningar och små ljuvliga aperitivos. Men jag blir inte långvarig för det är dags att bege sig till stranden.

Eftermiddagen planerar jag nämligen att spendera i horisontalläge iklädd baddräkt.

När jag börjar känna mig nöjd efter lagomt många dopp i havet och en läskande sorbetglass kryddar jag anrättningen med att stanna till i en liten by på vägen tillbaka. Där jag slår mig ner på ett torg med en macchiato och betraktar vardagslivets sakta lunk. Ah, il dolce far niente. Det ljuvliga i att göra ingenting.

Tillbaka på Donnafugata unnar jag mig en lyxig massage på resortens spa och behandlingen är så skön att jag somnar på min säng efteråt. Fast det spelar ingen roll, i Italien äter man sent. Och medan det omisskännliga ljudet av cikador spelar sin ouvertyr intar jag min middag på Bedda Mias stenlagda terrass, och smaklökarna gör volter gång efter annan, och vinet gör mig behagligt avslappnad, och jag tänker att imorgon får jag njuta av allt om igen.

Buona notte!