Denna morgon mina vänner byter vi grönt mot blått för från och med i dag tar segelbåtarna över Stockholm. Det är dags för årets upplaga av ÅF Offshore Race, eller Gotland Runt som ju tävlingen kallas i folkmun. ÅF Offshore Race är norra Europas största havskappsegling. Om ni minns så gick starten tidigare ute vid Sandhamn men sedan några år tillbaka har de flyttat in till centrala Stockholm, vilket har blivit ett riktigt lyft tycker jag.

Det är helt fantastiskt när vattnen framför Stockholms slott fylls av mängder med 60-fotare, maxibåtar, trimaraner och träbåtar. Hela startfältet utgår härifrån i olika klasser mellan klockan 11 och 14 nu på söndag och det är alltid kul att vara på plats för att se när båtarna drar iväg. Efter seglatsen inomskärs ger de sig ut på öppet hav för att runda Gotland med traditionsenlig målgång i Sandhamn 2–3 dagar senare.

Tack vare sin långa historik – Gotland Runt har seglats sedan 1937 – har havskappseglingen blivit allt populärare att delta i och jag tror att det i år skulle vara så många som 300 båtar i startfältet. På Skeppsholmen och Blasieholmen har man byggt upp Race village som är öppen för allmänheten och fram till starten på söndag så ligger båtarna förtöjda vid bryggorna där man kan gå runt och titta på dem. På området finns det också en massa prova på-aktiviteter, festligheter och stånd med mat och dryck och vi är några stycken som alltid brukar försöka svänga för det är himla mysigt. Här hittar ni hela programmet.

Jag har bara seglat några enstaka gånger tidigare i mitt liv. Jag tror att jag måste haka på Sanna och Richard snart för det verkar så härligt när de berättar om sina seglatser. Sanna har seglat sedan hon var liten och är supervass. Jag, däremot, har mest skvalpat runt i små ekor när jag varit ute och fiskat, haha. Fast en sommar när jag och mina bröder var små hyrde familjen en större motorbåt för ett par veckor och åkte runt i skärgården med pappa vid ratten och det var skoj minns jag.

Fast ska jag vara riktigt ärlig är jag nog ingen båtmänniska, inte i den bemärkelsen att jag skulle gilla att ligga ute till havs dagar i sträck. Jag skulle nog känna mig instängd och bli stressad av att inte kunna kliva av; jag har lite för mycket spring i benen tror jag! Sedan är det ju det där med lutningen på båten när man seglar …

Samtidigt verkar det cool att klara av att styra en båt själv bara genom att använda segel. Kunna läsa vinden. Förstå alla sjömärken. Läsa sjökort. Kryssa. Segling är lite som golf, tänker jag. Det verkar vansinnigt svårt för utomstående, när man prövar inser man att det är det också, men när man sedan efter idog träning väl får till det så är det kul som tusan. Dessutom har ju även segling en lingo som heter duga; det är slör och läns och sejsingar och skotråttor och man drejar bi och faller av. I alla fall, en riktig seglarfest lär det bli ute på Skeppsholmen de närmaste dagarna. Hoppas att ni också tar er dit!

Foto: Oskar Kihlborg