Hål 16 Links Course, kl. 17:32, den 20 september, 2016.

”Kyle Philips-designad bana med en vild, rå och vacker karaktär. När vinden brallar på kan Links Course vara ett rejält monster, lite beroende på ens dagsform. Genomblåst söker jag tröst i det pampiga klubbhuset som syns från nästan alla hål.”

När Peter skulle ta bilderna på PGA of Sweden National till vår andra bok Go Golfilicious så visade det skånska vädret precis hur nyckfull det kan vara. I det böljande landskapet får vinden fritt spelrum och jag kan riktigt se framför mig hur Peter spättar på med golfbilen med sikte på det värmande klubbhuset den där sena septemberdagen!

Jag tror väl att de flesta som spelar golf vet var PGA National ligger, men för er som inte gör det så hittar man den i den lilla orten Bara ett par mil söder om Lund dit jag åker imorgon, på ägor som en gång tillhörde ett av Skånes bäst bevarade 1500-talsslott Torup.

Faktum är att PGA National är resultatet av en galen idé som föddes över en flaska whisky på nattkulan för drygt tjugo år sedan. Mikael Sorling berättade hela storyn för mig när jag gjorde research för bokskrivandet och det är en kul historia. Men drömmen om en svensk PGA-bana med internationell standard där både tourproffs och vanliga golfare skulle trivas hade förstås inte kunnat förverkligas utan ett lämpligt stycke mark, en av världens bästa banarkitekter och några av branschens största eldsjälar.

Tack vare dem ståtar här sedan 2009 två magnifika 18-hålsbanor, en fin 9-håls kortbana, en toppmodern träningsanläggning, ett stilfullt litet hotell med restaurang och spa, samt ett klubbhus där atmosfären är precis så där genuint trivsam som utsidan ger sken av.

Att PGA of Sweden National håller hög klass råder det inga tvivel om. Nordea Masters avgjordes här både 2014 och 2015 och tävlingen kommer säkert tillbaka i framtiden skulle jag tro. Men oavsett vilken spelnivå man själv befinner sig på är det bäddat för upplevelser utöver det vanliga.

Både Links Course och Lakes Course är designade av Kyle Phillips, ansedd som en av världens främsta inom golfbanearkitektur, och jag tycker att han har gjort ett fint jobb när han varsamt mejslat fram dessa två banor med helt olika karaktärer. Inget onödigt har tillförts. Det är golf i harmoni med naturen.

Åker man hit på en weekend ska man förstås se till att spela båda två. Med Links Courses böljande landskap och Lakes Courses vattenspeglar får man möjligheten att uppleva det bästa av två världar. Naturmätt väntar stadsljusen i Malmö och Lund inte långt bort.

Det var dagens reseinspiration, mycket nöje!