Det är inte utan att man är lite sugen att ge sig ut på golfbanan, eller vad säger ni? Eller ta sig till rangen åtminstone för lite avrostning, känns som att jag legat under en sten hela vintern vad gäller golfträningen. Tiden har helt enkelt inte funnits.

Stefan och jag har ju alltid en stående match mellan oss och han har tränat som en liten gnu, lagt om svingen helt och haft lektion typ varenda vecka sedan i höstas så jag kommer att få passa mig om jag inte ska åka på duktigt med däng av honom.

Förutom att få igång svingen så är det ju hög tid att även få bagen i ordning. Det är alltid lika intressant när man tar fram bagen från vinden eller garderoben eller var man nu har den, för i facken kan både det ena och det andra dyka upp. Grejer som man glömde kvar efter höstens sista runda och som nu kryper fram. Ett gammalt bananskal. En halvdrucken flaska med vad som kan ha varit saft. Ett intorkat handskskelett. Jag har hittat med om det mesta, haha. Och hur mår egentligen golfskorna? Det måste ha varit lerigt på banan den där sista novemberrundan …

Nå, från ord till handling. För att få lite ordning på grejerna kommer här mina bästa vårstädartips. Håll till godo!

Bagen

  • Töm alla fack och sortera innehållet. Lägg peggar i ett fack och bollar i ett annat. Plåster och solkräm är bra att alltid ha med sig. Se också till att en greenlagare och regelboken finns med och häng en ren handduk på utsidan.
  • Om bagen är smutsig så använd mild tvållösning och en fuktig trasa för att göra rent den.
  • Har du ett paraply på bagen så kontrollera att det är helt eller köp ett nytt.


Klubborna

  • Ställ ner klubborna i hink med ljummet vatten och milt diskmedel några minuter. Se till att endast klubbhuvudena täcks av vattnet. Skrubba skårorna rena från gammalt gräs och jord med en disk-/ eller rotborste och torka av med handduk.
  • Om skårorna är riktigt slitna, vilket gärna wedgarna blir, så lämna in klubborna hos en klubbmakare som kan fräsa upp dem igen (regrooving).
  • Upplever du att du slår lika långt oavsett klubba kan det kan vara idé att kontrollera lie och loft. Normalt skiljer det 4° på loften mellan varje klubba i ett järnset. Lien är i sin tur viktig eftersom den bestämmer om klubbhuvudet är square eller inte vid tillslaget. Att mäta och justera lie och loft kan du få hjälp med hos din pro eller i en golfbutik.
  • Gör rent greppen genom att tvätta dem i ljummet vatten med fettlösande diskmedel, alternativt rugga upp gummit med ett fint sandpapper. Är greppen riktigt slitna så lämna in dem för omgreppning, eller byt grepp själv om du är händig.
  • Passa på att tvätta dina headcovers. Handtvätt i ljummet vatten utan torktumling brukar göra susen.

Bollarna

  • Rensa bland bollarna. Släng alla som är trasiga, missfärgade eller har fel kompression för dig att spela på.
  • Smuts på bollen kan göra att den flyger kortare. En ren och torr boll rullar dessutom bättre än en smutsig och fuktig boll. Så här gör du: Lägg bollarna i en balja med varmt vatten och milt diskmedel. Låt dem ligga där några minuter. Ta fram en grov borste med plastborst och sätt igång att skrubba. Torka med en handduk.
  • Tömdes hela bollagret i rensningen? Ta hjälp av kunnig personal när du ska köpa nya. Olika sorters golfbollar beter sig på olika sätt och det gäller att hitta en som passar just dig och ditt spel.


Kläderna och skorna

  • Investera i en ny keps eller hatt. Det är viktigt att skydda sig i solen och efter förra årets sol- och svettattacker har din huvudbonad sannolikt tappat all fräschör.
  • Regnställ är ofta en dyr men nödvändig investering. Sköt därför ditt regnställ noga så att det håller länge. Häng alltid upp det på tork och låt det inte ligga kvar i bagen. Tvätta regnstället om det är smutsigt men följ skötselråden och tänk på att effekten av impregneringen avtar vid tvätt.
  • Golfhandskar är förbrukningsvaror. Köp ny!
  • Golfskor är vanligtvis tillverkade i något syntetiskt material som är enkelt att göra rent med ljummet vatten och såpa. En del skor tål maskintvätt men följ skötselråden och glöm inte att ta bort spikar, skosnören och innersulor. Avsluta med impregnering så att de står emot fukt och smuts.
  • Läderskor görs rent med sadeltvål och bör sedan smörjas in med skokräm eller skofett. Är det lädersula på skorna bör den fettas in. Avsluta med impregneringsspray.
  • Investera i nya spikar så att du får ett bra grepp i gräset och byt innersula till en ny fräsch.
  • Använd alltid skoblock (helst av trä) när skorna inte används så håller de formen bättre. Bäst är att ha två par skor att byta mellan så att de hinner återhämta sig om de blivit våta och måste få torka långsamt i rumstemperatur.