Med hösten kommer också säsongens nya tv-utbud. Även om jag är en modest tv-brukare och mest fastnar framför nyheter, dokumentärer och naturprogram så kommer det en hel del intressanta serier och program som man kura i soffan framför. Här är sex godbitar hos SVT som väntar under hösten.

Allt för Sverige”. Start 16 september. I den åttonde säsongen av Allt för Sverige får vi möta tio nya färgstarka svensk-amerikaner som kliver i land på svensk mark i jakten på sina rötter. Däribland en balettdansande dokumentärfilmare, en kvinnlig Afghanistanveteran och en rockstjärna. Jag gillar det här programmet väldigt mycket och känner faktiskt en stor stolthet över vårt land genom det som deltagarna får uppleva. Ska bli roligt att se vem av dem som till slut vinner återförening med sin svenska släkt.

Kroppshets”. Start 20 september. Jag är långt ifrån den enda som kämpar med tankar kring kroppen och känslan av att inte duga som jag är. Nu tar Mia Skäringer upp kampen mot kroppshetsen. I programmet ställer hon just frågan: “När duger man?” och undersöker kroppshetsens konsekvenser för vårt samhälle. Mia Skäringer är så jävla bra och jag tror att denna tv-serie i tre delar kommer att vara monumental.

Världens sämsta indier”. Start 3 oktober. I den här serien tar David Batra oss med på en omtumlande resa till Indien där han får hjälp av Malin Mendel, SVT:s korrespondent i Indien, att försöka hitta sitt ursprung och förstå landet bättre. Jag är själv nyfiken på Indien som land och håller David Batra högt som komiker så det är bäddat för att bli riktigt kul.

”Dramaten”. Start i november. Vad händer bakom dörrarna till en avv Sveriges mest omtalade arbetsplatser? Det får vi (förhoppningsvis) svar på när ”Dramaten” börjar sändas senare i november. Under sex episoder får vi följa med bakom kulisserna och se de mindre glamourösa sidorna med att arbeta på denna kulturinstitution. Hur mycket intrigeras det egentligen innan ridån går upp? Vem har ett horn i sidan till vem, och hur mycket diva bor det i Örjan Ramberg och Lena Endre?  Sånt vill man ju veta.

Idas skilda världar. Start i november. Ida Ovmar är same och 23 år gammal. Före detta skönhetsdrottning redan som 17-åring och Sveriges representant på Miss Universum är hon tillbaka i en tillvaro med fötterna i två skilda världar som pendlar mellan känslor av tomhet och identitet. Jag är själv nyfiken på den samiska traditionen så det ska bli intressant att följa Idas resa bakåt i tiden och in i det samiska språket.

”De dagar som blommorna blommar”. Start vid jul. Jonas Gardell är en av Sveriges främsta dramatiker, förutom att han skriver väldigt bra böcker. Hans nya dramaserie för SVT är en berättelse om förlust och om överlevnad. Den cirkulerar kring  tonårskillarna Erik, Mikael och Benny som växer upp tillsammans som grannar i ett kedjehusområde utanför Stockholm på 1970-talet. Ytan visar en sak, men bakom fasaderna döljer sig smärta, sorg och saknad. Jag tror att jag kommer få extremt mycket nostalgikänslor av att skickas tillbaka till en tid då jag själv växte upp. I rollerna ser vi bland andra Eva Röse, Anja Lundqvist, Johan Rheborg och Torkel Petersson.