Varför inte lite betor så här på en tisdag?

Jag är egentligen inte jätteintresserad av matlagning, är visserligen hyfsat bra på det men just nu tycker jag att det är lite tråkigt att laga mat. Just nu äter jag mer eller mindre samma sak till middag varenda kväll: kokt ägg, stekta champinjoner, bönor, sallad. Oftast med en ratatouille eller tomatsås. Är det något jag behöver i köket just nu är det inspiration, så i morse innan jag gick till kontoret bläddrade jag igenom min första golfkokbok Golfilicious, och återupptäckte receptet på ljumna rödbetor med vinägrett och pepparrot som jag hade med där.

Nu när mina tänder är så vita och fina (jag gjorde ju en tandblekning nyligen) måste jag passa mig lite med vad jag stoppar i munnen för att hålla dem vita och fina. Undvika att dricka för mycket kaffe och te och äta saker som kan efterlämna spår. Rödbetor kan visserligen också missfärga tänderna men det är ju gott och så länge man borstar tänderna efteråt så är det inga problem.

Så denna tisdag tänkte jag bjussa på detta superduperrecept. Det är tänkt som en förrätt men man kan bygga ut den med lite vad man vill till en hel måltid. Jag äter det gärna ihop med lite italienska charkvaror eller en god ost. Låt er väl smaka!

Ljumna rödbetor med vinägrett och pepparrot

Tillagningstid: 1 timme 

För fyra personer behöver du:
4 rödbetor
1 msk pepparrot, eller efter tycke och smak
100 g smör
skalet från 1 citron
½ tsk balsamvinäger
1 dl diakonkrasse
salt och peppar

Gör så här:
Bryn smöret tills det blir stilla och börjar dofta nötigt, men var försiktig så att du inte bränner det.
Strimla citronskalet fint (ej det vita) med rivjärn eller zestjärn. Hacka krassen grovt. Blanda ihop väl och häll över balsamvinägern.
Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå och dra ett par timmar innan servering.
Koka rödbetorna mjuka och skala dem medan de fortfarande är varma/ljumna. Dela dem i ojämna lagom stora bitar och arrangera på tallrikar. Ringla över vinägretten och toppa med färskriven pepparrot.

 

Foto: Peter Cordén, Golf is Art