För en tid sedan intervjuade jag norska Vibeke Klemetsen för Lifestylegolf magazine (numret finns i handeln nu). Vibeke är Norges mest profilerade yogainstruktörer och en verklig inspiratör. Hon driver även sitt eget klädmärke Run & Relax med yogakläder, men hennes bakgrund är inom media med uppdrag som föredragshållare, journalist och programledare. Fascinationen för träningen och yogans livsstil tog dock överhanden.

Det var en intressant intervju där vi kom in mycket på yogans positiva effekter. Allt fler utövar yoga regelbundet och yoga är den snabbast växande träningsformen i världen. Många upptäcker hur bra då mår av det, både i kropp och själ. Man får snabbt en smidigare kropp, blir mjukare i lederna och starkare i musklerna. Dessutom lär man sig hitta fokus och koncentration och blir lugnare i sinnet.

Själv har jag yogat i perioder och jag vill verkligen vara en person som älskar yoga men jag har så lätt att bli uttråkad. Även om jag tycker om yogaformer som vinyasa, som är en mer långsam yogaform med flow och stretchande positioner, vilket jag tycker är skönt, så har jag haft svårt att fastna. Jag har lätt att bli uttråkad, tror att det mest är det som det beror på. Jag skulle behöva komma igång igen nu i höst för jag märker ju hur snabbt man stelnar till. Vi har ju bara en kropp. Jag vill försöka ta hand om den på bästa sätt och då är yoga ett bra komplement till min övriga träning.

Regelbunden yoga bidrar till en rad positiva effekter på kroppen:

  • Ökad flexibilitet
  • Bättre balans och stabilitet
  • Stärkt muskulatur i framför allt core, rygg, ben och rumpa
  • Korrekt kroppshållning
  • Bättre andningsteknik
  • Mental närvaro och förbättrad förmåga att hålla fokus
  • Minskad risk för skador

Yoga är dessutom en superbra träningsform för de som spelar golf. För att skapa kraft och fart i golfsvingen behövs styrka, flexibilitet, koordination och balans – yoga utvecklar och bygger upp alla detta, plus att det tar fram din naturliga kroppshållning. Man kan ganska snart se förbättringar i sin golf med regelbunden yogaträning.

Läs gärna intervjun med Vibeke i Lifestylegolf Magazine!