Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Training day.

Hög luft, härligt mode och nytt på agendan. Hösten är på intåg och med den dags att dra upp tempot på träningen igen. Själv tränar jag som vanligt även under sommar och ledighet. Det funkar bäst för mig att hålla fast vid mina rutiner och jag mår som bäst av att alltid vara aktiv.

Träning för mig, oavsett om det är styrketräning på gym, powerwalks i skogen eller några mil på cykeln, helig tid. Jag mår bra under tiden jag tränar och förträffligt efteråt. Folk är så fokuserade på att man ska ha mål med sin träning och prestera. Inget fel med det. Men jag har så höga krav på mig själv i mitt jobb så för mig är träning snarare ett sätt att gå dit utan att behöva ha de här kraven. Jag njuter av att må bra och bara röra på mig utan att behöva prestera. Det är mental återhämtning för mig.

Mitt upplägg är att jag gör någonting varje dag; powerwalkar, cyklar, tränar i gymmet, tar en yogaklass, eller vad det nu kan vara. Jag ser också alltid till att få mycket vardagsmotion och går i princip alltid mellan mina möten på stan. Det tar självklart mycket tid och dedikation, men det är något jag prioriterar eftersom jag vet att jag mår bra av regelbunden träning.

Det är inte alltid lätt att hålla igång med träningen trots goda intentioner och några av er har kanske haft ett träningsuppehåll under sommaren, eller i alla fall dragit ner på intensiteten. Kroppen har fått välbehövlig vila vilket också är viktigt, men nu är det dags att starta igång maskineriet igen. Startsträckan och de första träningspassen kan kännas urrk – jag vet precis hur det känns när man saknar glöden som får en att ta i det där lilla extra.

Så hur håller man sig motiverad till att röra på sig varje dag? Knepet är att inte ”hitta” motivation. En bra spellista och schyssta träningskläder gör förstås sitt till, men motivationen kommer när man bara gör det. Just do it! Här kommer några andra tips till hur jag håller motivationen uppe även de blekaste vinterdagarna.

Öka successivt

Många är lite väl ivriga att sätta igång träningen igen efter sommar och semester. Det gäller att inte öka träningsmängden för fort så att den blir svår att hålla i längden. Avsätt träningstid, 2–3 pass per vecka eller vad som funkar för dig, som du bokar in i kalendern och värderar lika viktiga som dina jobbmöten. Det är jobbigt att komma igång och man kan behöva tvinga sig själv lite i början. Men när vanan sedan är satt är det svårt att vara utan träningen.

Gör träningen lättillgänglig

För att träningen ska bli av krävs det att den är tillgänglig. Det måste vara enkelt att må bra! De allra flesta av oss har en uppbokad tillvaro där vi är vana vid att maximera vår tid. Försök därför att välja träningsform utifrån hur ditt liv ser ut. Har du inget gym där du bor så kanske det finns ett i närheten av din arbetsplats så att du kan träna innan eller efter jobbet. Eller varför inte ”transportträna” och cykla till och från ditt arbete?

Sätt roliga mål

Står motivationsmätaren nere på noll kan ett lagom utmanande och tidsbestämt mål, som att orka tio armhävningar eller springa ett lopp trigga dig. Tänk bara på att målet ska vara rimligt! Ett tips är också att ge sig själv en present när man nått det där målet. Varför inte en ny parfym eller ett par nya skor när du tagit dig igenom det där maratonloppet?

Testa en ny träningsform

Ödsla inte tid på träning du hatar. Träning ska kännas som en belöning och inte ett straff.  Varför inte testa någon ny träningsform? Du kanske helt enkelt inte vet vilken typ av träning som passar din personlighet, eller så är det dags att byta mot något nytt som känns kul och peppande. Hösten är den perfekta tiden för förändring. Många anläggningar och träningsgurus lanserar nya spännande koncept så passa på att pröva dig fram och få mer inspiration. Det är aldrig för sent att börja med en ny sport. Själv är jag lite sugen på att hitta tillbaka till baletten jag ägnade mig åt som liten, så jag ska nog boka in mig på några barreklasser.

Tänk helhet

Som allt annat handlar det om att skapa balans så att kroppen varken blir slutkörd och aldrig får vila, eller att du tränar för ensidigt. Försök att se till helheten och avsätt tid för återhämtning, mental avkoppling och vila. Träna även den sida av kroppen eller de delar där du är svagare. Jag som sitter mycket framför datorn hela dagarna måste tänka extra mycket på att träna upp baksidan av kroppen; rygg, bröstrygg och skulderblad. Glöm inte rörlighetsträning och stretch, en viktig del för både musklerna, blodcirkulationen och smidigheten.

Outfitdetaljer:  Mönstrade träningstajts Stronger (liknande här) // Träningsbehå Casall // Ziptröja Stronger // Löparskor Adidas

 

 

Foto: Sean Lewthwaite