Mental styrka, tryck i slagen och en enorm träningsvilja. Daniela ”Dani” Holmqvist har allt som behövs för att bli nästa stora svenska golfstjärna. I december gjorde hon vad hon alltid sagt att hon skulle göra: rodde hem ett av de 20 åtråvärda korten till världens bästa damtour LPGA.

Dani Holmqvists dröm har alltid varit att spela på LPGA. Uppvuxen på Lidingö utanför Stockholm med en pappa som tidigare var landslagsman i fotboll och Europaproffs, var en idrottskarriär på något sätt oundviklig. Efter framgångsrik collegegolf och studier på anrika universitetet Berkeley i Kalifornien har hon etablerat sig som proffs och med tanke på att hon nu klivit in i golfens finrum lär hon snabbt få vänja sig vid publikhav längs repen, kamerablixtar, mediabevakning och hård konkurrens. Startfältet är tufft – men det är också Dani Holmqvist.

1.  Vad ser du allra mest fram emot under 2017 års säsong?

– Jag ser fram emot ytterligare ett år på LPGA och att spela på världens bästa tour. Och så ser jag fram emot att spela fantastiska banor och få chansen att se olika delar av världen. 

2. Vad känner du är din största prestation hitintills?

– Svår fråga! Vissa prestationer kan vara viktiga i just det momentet de sker. Ibland kan en prestation för mig vara att klara av det där tuffa lösningspasset även fast jag verkligen inte kände för det. Men rent golfmässigt är det att vinna på Symetra Tour som många anser vara den näst högsta touren i världen och komma topp-5 på den rankingen. Det var otroligt kul då det gav mig biljetten till LPGA vilket alltid har varit en dröm. Sen är det självklart kul att som amatör vinna proffstävlingar i Norden eller Europa, men just nu så är det vinsten i USA.  

3. Berätta något som de allra flesta inte känner till om dig?

Att jag kan lösa Rubriks kub! Och att italienska var det första språket jag lärde mig som liten. 

4. Vad hittar man alltid i ditt kylskåp?

– Bubbelvatten. 

5. Vilket är ditt favoritsnacks på golfbanan?

– Frukt och nötter. 

6. Vad gillar du mest att stå och nöta på och hur ser din träningsrutin ut?

Jag nöter nog på det mesta. Jag brukar träna fys på morgonen och sedan spela 18 hål, eller träna golf och spela 9 hål.

7. Hur skulle du beskriva din personlighet?

– Jag är en ”doer”. Jag får saker gjort och är nog ganska ambitiös. Och så är jag väldigt ärlig. Båda dessa är bra egenskaper men de kan också vara negativa vissa gånger.

8. Vad är du mest stolt över?

– Att ha gått ut från Berkeley med ”honors”-betyg. Men också den resa jag har gjort på både och av banan, tack vare golfen. 

9. Om kalorier inte existerade, vilken dessert skulle du goffa i dig?

– Pannacotta.

10. Vad är ett absolut måste på morgonen för att börja dagen på rätt sätt?

– KAFFE!!!

11. Vilken är den bästa present som du någonsin har gett bort eller fått?

– Min katt Wilma.

12. Om du inte hade blivit golfproffs, vad skulle du ha arbetat med då?

– Svårt, men antagligen något inom näringslivet. Möjligtvis finans eller juridik. 

13. En oförglömlig plats du nyligen besökt?

– Stockholm, jag älskar min hemstad.

14. Om du vann 10 miljoner kronor och var tvungen att investera dem rakt av, vad skulle du göra då?

– Tråkigt svar men jag skulle investera dem på olika sätt och ge mina föräldrar och mina närmaste något fint.  

15. Vad gör du helst en ledig dag utanför golfbanan?

– Tränar fysträning eller åker och tittar på någon lokal sevärdhet. Fast allt är bra så länge jag får spendera tiden med familj och vänner.

16. Om du resten av ditt liv bara fick spela golf med en enda klubba, vilken skulle du välja?

– En 54-graders wedge så att jag åtminstone kunde variera slagen en hel del.

17. Har du någon förebild?

– Jag har många förebilder, allt från mina föräldrar till Mats Sundin. Men just nu handlar min värld om att jag ska bli en bättre version av mig själv, både på och av banan. Förhoppningsvis så kan jag vara en inspiration eller en förebild för någon annan. 

18. Vem skulle du vilja gå ut i ledarboll tillsammans med den sista speldagen? 

– Någon som är trevlig och snabb att spela med.


Följ Dani Holmqvist på sociala medier! Instagram: @ DaniHolmqvist Twitter: @ Dholmqvist 


Foto: Göran Söderqvist