Från Enköping har hon tagit sig hela vägen till världens bästa damtour, LPGA. För Sweet spot stories berättar stjärnskottet Madelene Sagström om träningsrutiner, stoltheten hon känner och vad som inte skulle sitta helt fel just nu.

Kvinnorna visar vägen, både utanför och på golfbanan. Men kampen om förstaplatsen bland damerna på LPGA Tour är knallhård. Madelene Sagström är en av de nya utmanarna. Efter åren med collegespel i USA, fina placeringar på Symetra Tour och framgångsrika landslagsuppdrag har Enköpingstjejen under sin första säsong på LPGA visat att hon besitter det som behövs för att nå den absoluta toppen. Hennes potential är enorm, vilket hon bland annat gav prov på då hon blev bästa svenska med en delad elfteplats i KPMG Womens PGA Championship. En sista major väntar i september, The Evian Championship – vi anar något stort.

1. Vad ser du allra mest fram emot under 2017 års säsong? 

– Erfarenheten och att lära mig så mycket som möjligt. Det här var min flickdröm, att få spela på LPGA, och jag ser fram emot att få lära mig så mycket om mig själv och min golf som möjligt.

2. Vad känner du är din största prestation hitintills? 

– Att jag har tagit mig hela vägen till LPGA. När jag var 13 år var det här min dröm och nu har jag uppfyllt den.

3. Berätta något som de allra flesta inte känner till om dig? (typ okänd talang) 

– Jag är en rackare på Rubiks kub. Det har jag hållit på med länge. Sedan älskar jag att sitta och måla i målarböcker. Jag gillar att vara kreativ, skriva och läsa mycket. Det tycker jag är roligast.

4. Vad hittar man alltid i ditt kylskåp?

– Mandelsmör! Sen finns det alltid ägg, rismjölk och kombucha.

5. Senaste musiken du laddade ner?

– Jag sitter just nu och lyssnar på någon chill-lista på Spotify. Jag blandar rätt mycket mellan allt som finns. Den senaste låten jag spelade för min caddie var ”Skaka rumpan” med Sean Banan. Den försöker vi lära honom. Grymt kul!

6. Favoritfilm någonsin? 

– Jag älskar ”En kärlekshistoria”. Den har jag inte sett den på länge nu men det har varit min absoluta favoritfilm väldigt länge. Jag gillar den för att de inte säger så mycket utan låter bilderna tala. Det tycker jag är riktigt häftig.

7. Vad gillar du mest att stå och nöta på och hur ser din träningsrutin ut? 

– Jag har alltid stått och slagit mycket på rangen. Jämt. Tycker det är jättekul att slå mycket bollar. Har haft svårt att lägga lika mycket tid på närspel och puttning men jag försöker ändra det. Så närspel och puttning ska få mer tid framöver.

8. Vem är din favoritidrottsperson?

– Jag kanske är lite partisk eftersom jag känner honom men jag skulle säga Robert Karlsson. Framförallt för hans otroliga driv efter 25 år på touren och all den tid han lägger ner för att bli så otroligt duktig och den framgång han har haft.

9. Hur skulle du beskriva din personlighet?

– Jag är glad, väldigt framåt och så älskar jag att prata. Mina bästa egenskaper är att jag är otroligt driven och envis. Mina sämsta är väl också att jag är otroligt driven och envis. Jag är ganska självkritisk och har svårt att se saker från den bra sidan emellanåt.

10. Vad är du allra mest stolt över?

– Att jag tycker om mig själv precis som den jag är idag. Jag har kämpat mycket med det mentala och hur jag sett på mig själv i mitt liv så jag är otroligt stolt över mig själv, var jag är idag och hur långt jag har kommit. Allt som jag har gått igenom.

11. Om kalorier inte existerade, vilken dessert skulle du goffa i dig?

– Dock så bryr jag mig inte så mycket om kalorier längre så jag goffar gärna i mig en riktigt god svensk kladdkaka. Det har jag saknat så det skulle inte sitta helt fel just nu!

12. Vilken är den bästa present som du någonsin har gett bort eller fått?

– Jag gillar inte att få presenter över huvud taget. Den bästa jag har gett bort måste ha varit något till min mamma. Vi gav henne en röd brödrost i julklapp och det var jag rätt nöjd med för det var precis vad hon hade önskat sig.

13. Om du inte hade blivit golfproffs, vad skulle du ha arbetat med då?

– Jag hade förmodligen varit involverad inom coaching av något slag. Jag tycker det är kul att inspirera och hjälpa människor så det tror jag att jag hade sysslat med, antingen inom golf eller fys.

14. Dina favoritwebbsajter?

– Absolut Youtube. Jag är en riktigt sucker för Youtube. Om jag har en ledig dag så börjar jag gärna med en lång frulle och sitter sedan och kollar på klipp.

15. Var är du och vad gör du om tio år?

– Jag spelar golf, förhoppningsvis fortfarande på högsta nivå och jag drömmer om segrar och jag spelar bra och jag inspirerar andra unga tjejer och killar till att spela

16. Vad är det pinsammaste du har gjort på en golfbana?

– Det händer väl nåt varje runda jag spelar. Fast jag tycker inte riktigt saker är pinsamma, jag tycker det är ganska nice att bjuda på mig själv och det gör jag nog rätt ofta.

17. Om du resten av ditt liv bara fick spela golf med en enda klubba, vilken skulle du välja?

– Min järnsjua för den skulle jag kunna slå de flesta slagen med.

18. Vem skulle du vilja gå ut i ledarboll tillsammans med den sista speldagen? 

– Suzann Pettersen, för hon är sjukt trevlig. Jag gillar verkligen Lydia Ko också, så någon av de två spelar jag gärna med.

 

Foto: Göran Söderqvist