Ambition, tålamod och självförtroende. Tre ord som beskriver vad som krävs för att nå toppen. Med detta i bagen har Pelle Edberg tagit sin golfkarriär till Europatouren tur och retur. I år firar han 20 år som proffs – och hoppas på att få kröna det med en seger.

Endast 17 år gammal valde han att bli proffs utan att ha vare sig ha läst på golfgymnasium eller varit med i landslaget. Men så har också Pelle Edberg alltid gått sin egen väg. Med en enorm vilja, en stor dos spelglädje och vetskapen om att han hör hemma på Europatouren är förhoppningarna om årets säsong höga. Tourens gladaste gamäng vill vinna!

1. Vad ser du allra mest fram emot under 2017 års säsong?

– Att komma igång och tävla efter den skada jag drog på mig. Jag bröt två revben när jag slog lite för många golfbollar under en dag … Då var det bara att lugna ner sig, så det har inte blivit så mycket träning eller tävlingar som jag velat. Sedan hoppas jag att jag spelar så pass bra i sommar att jag får spela British Open och att jag ligger bra till för finaltävlingarna som går i slutet av säsongen.

2. Vad känner du är din största prestation hitintills?

– Tyvärr har jag inte vunnit än däremot kommit tvåa och trea på de största tävlingarna några gånger. Den delade andraplatsen i SAS Masters på Arlandastad 2008 och tolfteplatsen i British Open på Carnoustie året innan håller jag högt. Men jag väntar på den där riktiga stjärnsmällen!

3. Berätta något som de allra flesta inte känner till om dig?

– Jag är nog rätt mycket som en öppen bok. Så som folk ser mig på ute på banan är nog så jag är i verkligheten. Men något inte många vet är att jag alltid sover på soffan och aldrig i sängen. Den är alltid för långt ifrån! Och så lagar jag aldrig mat. Det blir hemkört från restaurang varje dag.

4. Vad hittar man alltid i ditt kylskåp?

– Ketchup och cola, funkar till det mesta.

5. Vilket är ditt favoritsnacks på golfbanan?

– Jag är väldigt dålig på att äta på golfbanan. Jag har väl en proteinshake liggandes i bagen om jag blir hungrig, men den brukar jag glömma så då får man ta en halvsunkig banan.

6. Senaste musiken du laddade ner?

– En singel med Ida Redig, ”Förlåt för alla sånger jag sjungit om dig”. Riktigt bra!

7. Favoritfilm någonsin?

– Jag är väldigt mycket för ”Star Wars”. Och på något sätt växte man ju upp med ”Top Gun”. Den filmen kan man se hur många gånger som helst, en klassiker.

8. Vad gillar du mest att stå och nöta på och hur ser din träningsrutin ut?

– De tekniska sakerna i svingen som jag och min tränade ändrade på för några år sedan blir man ju aldrig fullärd på. Så man står och nöter på samma saker varje dag, oftast med mellanjärnen. Det är mycket roligare att träna närspel, men det här andra måste bara göras.

9. Vem är din favoritidrottsperson?

– Jag tycker att Federer är riktigt jäkla cool. Dels verkar han vara en skön kille och dels är han en sjukt bra atlet.

10. Om kalorier inte existerade, vilken dessert skulle du goffa i dig?

– Förra vintern i Sydafrika åt jag för första gången pannkakor med Nutella. Det var helt sinnessjukt gott.

11. Vad är ett absolut måste på morgonen för att börja dagen på rätt sätt?

– Borsta tänderna sedan en snus, i den ordningen.

12. Vilken är den bästa present som du någonsin har gett bort eller fått?

– Jag blir väldigt glad när jag får presenter. De är oftast från mamma och vanligtvis grejer till min lägenhet, allt från lakan till bestick. Husgeråd blir jag väldigt glad över för det skulle jag aldrig gå och köpa själv.

13. Om du inte hade blivit golfproffs, vad skulle du ha arbetat med då?

– Då hade jag nog blivit bartender på heltid.

14. Om du vann 10 miljoner kronor och var tvungen att investera dem rakt av, vad skulle du göra då?

– Då hade jag köpt en riktigt fet lägenhet och lagt resten på något bra insidertips på en aktie.

15. Var är du och vad gör du om tio år?

– Just nu hoppas jag på att jag fortfarande spelar på Europatouren. Annars är jag på något sätt inblandad i arbetet på Hooks Herrgård. En egen familj finns också med i kalkylen.

16. Vad gör du helst en ledig dag utanför golfbanan?

– Då blir det väldigt mycket ligga i soffan och kolla på tv-serier. Jag tycker det är så skönt att inte göra ett smack, mer än att ta hem en hämtpizza, kolla på någon serie och bädda ner sig en hel dag.

17. Om du resten av ditt liv bara fick spela golf med en enda klubba, vilken skulle du välja?

– Lobbwedgen för den kan man lattja med och den är perfekt att i många tävlingar med polarna.

18. Vem skulle du vilja gå ut i ledarboll tillsammans med den sista speldagen?

– Jag hade tyckt det vore kul att lira med Dustin Johnson, Sergio Garcia och Rory McIlroy. Garcia har jag spelat med någon gång tidigare och han är en riktigt bra kille.

 

Foto: Göran Söderqvist