Styrkan sitter inte bara i musklerna utan också i skallen. Den har inte bara resulterat i fyra VM-titlar utan också ett världsrekord i longdriving. Sandra Carlborg är vad man skulle kunna kalla en tjej med krut i.

Hon är varken särskilt lång eller robust. Vältränad absolut, men knappast någon She-Hulk. Ändå slår hon alldeles vansinnigt långt. Faktiskt längst av alla tjejer i världen – garanterat längre än de flesta herrar också för den delen. Sandra Carlborg från Alingsås innehar världsrekordet på 391 yards och har dominerat longdriving-scenen de gångna säsongerna. Efter några år på damernas Europatour, LET Access och svenska Nordea Tour lägger hon nu all krut på sin långtslående karriär. Snart väntar ett nytt världsmästerskap.

1. Vad ser du allra mest fram emot under 2017 års säsong?

– Jag valde att inte kvala in till touren i höstas utan bestämde mig för att lägga all fokus på longdriving och se vad jag kan göra med det som jag är bäst på. Utöver en massa event kommer jag att åka på tre longdriving-tävlingar i USA varav VM är den största. Golf Channel kommer för första gången att sända live från alla tävlingar vilket är jättekul. Det gör att sporten kommer att växa ännu mer och dra till sig fler sponsorer och mer pengar. Prio ett och min stora målsättning är förstås att ta revansch på VM i och med att jag blev trea i höstas. Jag är sjukt taggad för det.

2. Vad känner du är din största prestation hitintills?

– Alla mina fyra VM-titlar ser jag som en stor prestation såklart. Och mitt världsrekord från 2009 som fortfarande står sig. 391 yards. Det är det längsta någon tjej någonsin har slagit på tävling.

3. Berätta något som de allra flesta inte känner till om dig?

– Att jag gillar rosa känner nog många till, men inte att det är så pass att jag kör runt i en rosa bil och spelar med rosa klubbor som Callaway har specialdesignat åt mig.

4. Vad hittar man alltid i ditt kylskåp?

– Mjölk!

5. Favoritfilm någonsin?

– En klassiker som jag har sett om och om igen sedan jag var liten: “Lejonkungen”.

6. Vem är din favoritidrottsperson?
– Jag är imponerad av Lindsey Vonn, att hon lyckats hålla sig kvar så länge och kommit tillbaka efter alla sina skador. Hon är en bra ambassadör för kvinnliga idrottare och har fokus på rätt saker.

7. Hur skulle du beskriva din personlighet?

– Glad, positiv och målmedveten. Jag skulle väl behöva vara mer bestämd, även på golfbanan. Det hade gynnat mig att inte tveka. Den där beslutsångesten är lite genomgående överallt i mitt liv, men när jag väl fattat beslutet då är jag jäkligt målmedveten.

8. Om kalorier inte existerade, vilken dessert skulle du goffa i dig?

– Jag är faktiskt mer för mat än för godsaker. Men jag älskar jordgubbar och frukt så en bit kladdkaka med mycket jordgubbar till.

9. Vad är ett absolut måste på morgonen för att börja dagen på rätt sätt?

– Jag måste äta! Jag är väldigt beroende av mat och äter gärna gröt och ägg på morgonen och kaffe till.

10. Vilken är den bästa present som du någonsin har gett bort eller fått?

– De två senaste VM-titlarna då jag anlände hem och möttes upp av ett fullt Landvetter med familj och vänner och sponsorer som alla var på plats. Det var musik och konfetti och stora skyltar och hela flygplatsen stannade upp och undrade vad som var frågan. Den överraskningen och det firandet är den bästa presenten.

11. Om du inte hade blivit golfproffs, vad skulle du ha arbetat med då?

– Jag älskar all typ av träning och är även utbildad personlig tränare så jag skulle nog ändå har jobbat med idrott i någon form. Hade jag inte idrottat själv hade jag velat hjälpa andra, både mentalt och med träningen. Jag brinner verkligen för all form av träning och gillar att umgås med människor.

12. En oförglömlig plats du nyligen besökt?

– Jag älskar Las Vegas! Jag har varit där sex gånger, senast för några månader sedan men får aldrig nog av den staden. Sedan var det en otrolig upplevelse att flyga helikopter över Grand Canyon. Det var mäktigt!

13. Om du vann 10 miljoner kronor och var tvungen att investera dem rakt av, vad skulle du göra då?

– Jag hade betalt av huset som vi precis har köpt. Sedan hade jag skänkt bort en del till välgörenhet och gett tillbaka en del till mamma och pappa. Brorsan hade nog fått lite också. Och så hade min kille Simon fått säga upp sig för att kunna åka med mig på mina event och tävlingar.

14. Vad är det pinsammaste du har gjort på en golfbana?

– När jag träffade på Arnold Palmer utan att koppla att det var han. Jag var och hälsade på Helen Alfredson i Orlando och vi var ute på klubben och hon presenterade oss för varandra: Arnie det här är Sandra, Sandra–Arnie. Vi pratade en stund men jag fattade ju inte att det var han, trots att vi var på Bay Hill som är hans bana och det sitter fullt med bilder på honom i klubbhuset. Sekunderna senare när han gick iväg och jag insåg vem det var … Jag borde haft koll!

15. Vad gör du helst en ledig dag utanför golfbanan?

– Går ut med vår hund Nova och umgås med familj och vänner.

16. Senaste boken du läste?

– Jag lyssnar rätt mycket på ljudböcker och håller på med en fantastisk bok av Thomas Eriksson som heter ”Omgiven av idioter: hur man förstår dem som inte går att förstå”. Den rekommenderar jag verkligen för den ger många aha-upplevelser och man får förståelse för andra typer av människor, att alla inte är som jag.

17. Om du resten av ditt liv bara fick spela golf med en enda klubba, vilken skulle du välja?

– Självklart svar: drivern! Fast på golfbanan när det inte är longdriving-event åker den faktiskt inte upp så himla ofta. Jag slår gärna ut med järn om det går.

18. Vem skulle du vilja gå ut i ledarboll tillsammans med den sista speldagen?

– Det hade varit kul att få gå i ledarboll med Helen Alfredsson, samtidigt som jag vet att hon har en otroligt stark mental förmåga och skulle vara svårslagen. Hon har en riktig vinnarskalle!

 

Följ Sandra Carlborg på sociala medier! Instagram: @sandracarlborg Twitter: @sandracarlborg