Hej på er. Mår ni bra? Hoppas det.

Har tagit en paus från jobb och sitter och slösurfar i eftermiddagsstiltjen. Läste precis det här på Netstyle och höll på att garva läppen av mig. Kunde bocka av på typ allt. Särskilt det där med att pensionärsgäspa på middagar redan vid 20:30-snåret, haha! Fast i mitt fall är det ännu värre just nu, känner mig trött redan vid sju och kan lätt somna om jag sätter mig i soffan eller lägger mig på sängen för att se en film efter middagen. Japp, kalla mig medelålders – and proud of it.

Men allvarligt, jag tänkte att vi skulle prata lite om det här med sömn. Allt fler sover dåligt, undertecknad inkluderad, och enligt Socialstyrelsens Folkhälsorapport är sömnproblem (insomni) är växande hälsoproblem. Var fjärde svensk lider av dålig sömn och sover för lite mot vad de borde så vi talar om ett av vår tids största folkhälsoproblem.

Det jag tror ligger bakom mångas sömnproblem är vår moderna livsstil. Vi lever i ett prestationsbaserat samhälle utan någon klar gräns mellan arbetsliv och privatliv och den här gränslösheten gör att det inte finns något naturligt slut på arbetsuppgifterna. Och när vi väl kommer hem från jobbet tar familjen och hemmet vid och sedan ska man ha tid för träning, intressen, nöjen, vänner och socialt umgänge. Tiden som avsätts för vila och sömn krymper raskt.

Jag har själv fått erfara sömnbrist i långt över två år nu, vilket definitivt inte är bra. Stor del i att jag sover dåligt har förstås varit all oro kring pappa och mamma, men också en hög arbetsbelastning och den stress den medför, allmän ångest och tankar om livet.

Hur många timmars sömn som är tillräckligt är förstås väldigt individuellt. Ny forskning från Penn State University (källa Quartz) har visat att åtta timmars sömn, som länge har setts som den optimala längden, är för lite och att 8,5 timmar borde vara den nya riktlinjen. Jag försöker få till i alla fall sju timmar varje natt. Problemet är att jag vaknar flera gånger på natten, ibland för att jag måste kissa men ofta utan någon specifik anledning. Nu har jag sällan problem att somna om, men avbrotten gör att djupsömnen störs så jag känner mig ändå trött trots att jag totalt sett fått mina timmar.

Att inte sova bra påverkar både hur man fungerar i vardagen och hur man mår. Vid måttliga sömnstörningar under en kortare period drabbas man av trötthet, irritation, bristande koncentration och sämre prestation. Jag märker det absolut på hur jag fungerar, nog mer mentalt än fysiskt. Har man däremot sovit dåligt under en längre period kan sömnbristen medföra långsiktiga hälsokonsekvenser, i värsta fall följdsjukdomar. Kroppen får inte chans att återhämta sig utan en bra djupsömn utan immunförsvaret försvagas och på sikt kan sömnbrist även leda till hormonförändringar och risk för diabetes och depression.

Jag vet ju att jag måste ta tag i det här, upphackad sömn under så pass lång tid tär verkligen. Det vet nog alla ni som är eller har varit småbarnsföräldrar. Jag tänkte att jag skulle beställa hem den nya boken ”Sömngåtan” av Matthew Walker som kom för ett par veckor och som just handlar om detta så livsviktiga och ibland så komplicerade som sömn. Av de recensioner jag läst så har Matthew Walker samma budskap: Vi sover för lite och det får konsekvenser inte bara för oss själva utan även för de runt omkring oss och för hela samhället.

Jag är väl medveten om att jag behöver åtta timmars sömn per natt för att fungera och kunna hantera stressen jag känner. Tänker att det kanske är fler av er som också har sömnproblem så jag har satt samman en liten sömnskola åt er med tips för bättre sömnvanor. Hoppas att ni kan ta till er några!

Liten sömnskola – så får du en hälsosammare sömn

  • Undvik koffein och andra uppiggande drycker samt nikotin innan du ska gå och lägga dig. Avstå också från att dricka alkohol för att somna. Även om den gör att du somnar lättare så försämrar den sömnkvaliteten.
  • Gå inte och lägg dig hungrig. Men ät heller inte en stor middag alltför sent på kvällen.
  • Varva ner i god tid innan sänggåendet. Dämpa ljuset, stäng av tv:n i tid och ta inte med dig mobilen in i sovrummet!
  • Ha så fasta tider som möjligt för när du går upp och när du går och lägger dig.
  • Se till att du har en bra sovmiljö. Rummet bör vara mörkt, tyst och svalt. Sängen ska vara ordentligt uppbyggd och har tillräckligt stöd för ryggen.
  • Motionera regelbundet men undvik fysisk aktivitet för nära inpå sänggående eftersom du då känner dig uppe i varv.
  • Tänd inte lampan om du vaknar eller behöver gå på toaletten mitt i natten. Ljus piggar upp vilket kan göra det svårt att somna om igen.
  • Vaknar du och kan inte somna om? Ligg kvar i 20 minuter, gå sedan upp och sätt dig någon annanstans tills du känner dig sömnig igen. Undvik att tända lampan, sätta på tv:n eller titta på telefonen.
  • Om du ligger och oroar dig för att du inte kan sova (du kanske har något viktigt inplanerat nästa dag) så försök att säga ”stopp” till dig själv när tankarna kommer. Oron över att inte kunna sova förvärrar snarare sömnproblemet.
  • Använd sömnpiller endast i nödfall och under en kort period. Vid svåra och långvariga sömnbesvär bör du söka professionell hjälp.
    .
    .
    .