ÄPPLEN! Alltså, äppelträdens grenar är så tunga att de hänger hela vägen ner till marken. Man ser knappt inte husen i kvarteret längre för träden är så täckta av äpplen i alla dess färger. De talar om rekordår vad gäller äppelskörden och luften är som mättad av äppeldoft. Vad ska man göra med all frukt? Gjutjärnsbakade höstäpplen i smördeg!

Detta är ett jättesmarrigt recept från min första golfkokbok som serveras med vanilj- och kardemummasås och kolakräm. Eh, hur gott?! Tänk bara på att receptet innehåller kondenserad mjölk som ska kokas i en kastrull med vatten i cirka två timmar så det momentet tar det lite tid. Men annars snor ni ihop denna pangdessert på ett kick. Trevlig helg på er!

För fyra personer behövs:
8 äpplen (gärna Ingrid Marie)
100 g råsocker
50 g äppeljuice
1 ark smördeg

Vanilj- och kardemummasås
½ vaniljstång
10 g grön hel kardemumma
rapsolja
3 ekologiska äggulor
½ dl strösocker
3 dl vispgrädde

Kolakräm
1 burk kondenserad mjölk

Garnering:
1 kruka citronmeliss
florsocker

Så här gör ni:

Koka burken med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten i cirka 2 timmar. Burken ska vara täckt med vatten under hela koktiden. Låt svalna, öppna och servera över de nybakade äpplena.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena i lagom stora bitar. Fyll en gjutjärnspanna med äpplena och juicen. Strössla över sockret jämnt. Ställ sedan in gjutjärnspannan i en varmluftsugn på cirka 200 grader och baka i 5 minuter. Ta ut och låt svalna.

Täck därefter de bakade äpplena med smördeg. Tryck till vid kanterna av gjutjärnspannan så att degen fastnar. Sänk ugnstemperaturen till 185 grader och baka ytterligare 10 minuter.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt, (detta är äggsmeten).

Rosta kardemumman med lite rapsolja i en het panna tills den har fått lite färg och karaktär. Häll av, låt svalna och grovhacka den och låt den sedan ligga i vispgrädden i minst 60 minuter innan du vispar grädden luftig. Sila bort kardemumman innan du vispar upp grädden, men tillsätt den sedan gärna igen efter uppvispning.

Vänd försiktigt ner grädden i äggsmeten, vispa inte eftersom den då tappar krämighet och textur.

Vid servering, skär bort lite smördeg i mitten av gjutjärnspannan. Fyll hålet/pannan med den krämiga vanilj- och kardemummasåsen, toppa den frasiga smördegen med ripplad kolakräm, pudra hela pannan med florsocker och garnera till sist med nyplockad citronmeliss.

 

Foto: Peter Cordén, Golf is Art