En hög med böcker är ett semestermåste för mig. Den här sommaren har jag massor med spännande titlar jag längtar efter att få läsa, både nya uppstickare och gamla klassiker.
Så, här kommer ett skepp lastat med tre boktips av kvinnliga författare som väcker läslust och inspiration i sommar!
Not that Kind of Girl: En ung kvinna berättar vad hon ”lärt av livet”
Missade ni Lena Dunhams omåttligt populära tv-serie Girls, där hon själv spelar huvudrollen? Passa på att ta igen det i sommar – i bokformat. I Dunhams debutbok, som är en form av memoarer trots att hon bara är 29 år fyllda, betar hon av livets alla delar från uppväxten och framåt, och hon spinner vidare på alla de teman som gjorde tv-serien så populär; neuroser, livskriser, sex, mode, matnojor, kroppfobier och att hela tiden vara tvungen att hävda sig mot äldre män. Dunham är vare sig någon sexexpert, psykolog eller legitimerad dietist, däremot är hon en kvinna med ett passionerat intresse för självförverkligande och en riktigt lovande författare. Det är smart, slagkraftigt och underhållande.
Konsten att vara kvinna
En överviktig 13-åring utan vänner och med killar som kastar grus efter henne. Där börjar Caitlin Morans bok Konsten att vara kvinna, en självbiografisk berättelse i feministisk anda. Moran är stor medial kändis i Storbritannien. En stor del av karriären har hon spenderat i kändis- och musikvärlden, vilket man får ta del av i denna bästsäljande bok, och hon delar frikostigt med sig av såväl pinsamma som plågsamma men också lyckliga ögonblick i livet. Även om den handlar om allvarliga frågor och alla de föreställningar om kvinnligt och manligt som genomsyrar vår samtid är den skriven ur ett underhållningsperspektiv. Det är ocensurerat, rått och väldigt roligt. Dessutom innehåller den en hel del kul namndroppande, som när Moran följer med Lady Gaga på en sexklubb.
Foto: Mark Harrison
Rich boy
Den andra romanen av hyllade författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli är en trollbindande historia om tre generationers kvinnor och ett folkhem i upplösning. Gully, Marianne och Annika är släkt i rakt nedstigande led, men trots att de lever under olika decennier tvingas de alla att förhålla sig till män och kämpar för att undvika att fastna i offerrollen. Ringskog Ferrada-Noli har ett eget tilltal. Med korta meningar och sin bildrika, associativa stil lyckas hon mejsla fram en medryckande roman om klass, moderskap och trauman som går i arv, om vad det innebär för en kvinna att leva, arbeta och älska i ett patriarkat styrda av ”rich boys”.
Foto: Josefine Bäckström