Lägre löner. Lägre sparande. Lägre pension. Trots att vi skriver 2020 så är kvinnors ekonomiska situation fortfarande en helt annan än mäns. Att kvinnor generellt tjänar mindre är väl en sak, och löneskillnaderna är något vi måste fortsätta kämpa för att bryta, men att så många kvinnor verkar ha så dålig koll på sin privatekonomi gör i alla fall mig mörkrädd. För att inte tala om den klassiska kvinnofällan då hon ofta blir den ekonomiska förloraren när en relation tar slut.

Vad signalerar detta egentligen? Har vi för dålig koll på våra pengar? Är kvinnor inte intresserade av ekonomi? Eller rädda för att sätta sig in?

Någon som brinner för ekonomisk folkbildning är ekonomen Shoka Åhrman. Med föräldrar som lärde henne kraften i hårt arbete och ett eget intresse för ekonomi och pengar, blev det naturligt för henne att redan som ung tjej satsa på aktier. Tidigare bankanställd arbetar Shoka i dag som pensionsspecialist på SPP och hon ser dagligen hur pengar påverkar kvinnor. Shoka har också skrivit två böcker i ämnet tillsammans med juristen Frida Treschow och hon är en ofta anlitad föreläsare. Kvinnors sparande ligger henne extra varmt om hjärtat och genom sitt arbete vill hon ta död på fördomar kring pengar och få kvinnor att förstå vikten av att skapa sitt eget ekonomiska utrymme. Det handlar nödvändigtvis inte om att bli rik, utan om att ta makten över sitt liv genom att bli medveten.

Vi träffas en kulen dag i Stockholm när Shoka är på besök från Göteborg där hon bor med sin familj.

– Jag värnar främst om förenkling av information kring ekonomi. Så som samhället ser ut idag och det som jag kunde se efter många års arbete på bank, har fått mig att inse att det inte handlar om avsaknaden av information utan istället om hur och i vilka forum kommunikationen sker, framförallt till den stora massan. Jag upplever också att det många gånger finns en större ekonomisk sårbarhet hos kvinnor och unga.

Ekonomi, pengar och sparande är en stor del av allas människors liv. Shoka menar att vi måste hitta triggers hos varje individ som får just den personen att förstå fördelarna och vikten av att intressera sig. Målet är att förändra bilden av ekonomi som någonting ointressant och tråkigt, och bygga självkänsla hos fler och från så tidig ålder som möjligt.

– En annan stor drivkraft för mig att skifta fokus från pengar som en väg till materiella ting till att förstå att pengar kan erbjuda dig sådant som är så mycket större och som ger en djupare tillfredställelse än saker.

Jag förmodar att du syftar på att ekonomi handlar om att ta makten över sitt liv. Vad innebär det för dig?

– Makt kan handla om känslan att kunna påverka sin egen situation. Men också göra så gott man kan utifrån de förutsättningar man har. Har du kunskap kan du ta fler medvetna val kring din ekonomi, det i sig är makt. Har du en buffert minskar din sårbarhet i livet men du får också en möjlighet att ta steget mot ett uppsatt mål. Det kan vara att spara till handpenningen till en lägenhet, starta eget eller flytta utomlands. Medvetenhet öppnar dörrar, så även kunskap. Det blir en känsla av att man själv kan påverka och styra, inte bara styras av omständigheter och spontana beslut.

Men varför är det så känsligt att prata om ekonomi?

– Det förvånar mig verkligen med tanke på vi är ganska öppna kring andra ämnen. Men väljer att inte prata om löner eller privatekonomi. Jag tror att det delvis handlar om att det uppfattas som fult att prata om pengar, men också att det finns en osäkerhet. Att prata om hur belånad man är eller hur mycket man sparar varje månad är någonting de flesta inte pratar om. Detta följer tyvärr med många in i parrelationer vilket senare leder till problem. Men hur ska man kunna bygga en gemensam framtid ihop om man inte pratar om ”vår ekonomi” eller syn på pengar. Det är inte förvånande att konflikter uppstår i relationer kring pengar och ekonomi.

 

 

Viktigt att få kunskap redan som ung

En viktig del som Shoka återkommer till handlar om att försöka prata om dessa ämnen i hemmet, för att barn från tidig ålder ska förstå sin egen roll i familjens ekonomi och budget och kunna ha nytta av det när de tar steget ut i vuxenlivet. Det ekonomiska arvet och erfarenheten är otroligt viktigt och påverkar oss och vårt ekonomiska beslutstagande i stor grad.

Jag minns själv hur mina föräldrar introducerade mig och mina bröder i vardagsekonomi och hur de för att åskådliggöra det här med månadsbudget lade upp kontanter i olika högar på matbordet, pengar som skulle gå till att betala för huset, maten, bilen osv. Redan i tidiga tonåren bestämde jag mig för att jag aldrig skulle behöva vara beroende av någon annan. Den där friheten att kunna bestämma själv var så viktig för mig. När jag sedan började helgjobba på vår lokala Ica-butik under högstadiet och jag tjänade mina egna pengar gick det rätt snabbt upp för mig att pengar kanske inte gör en lycklig men de gör att man kan ta makten över sitt liv.

Även Shokas intresse för ekonomi kom naturligt hemifrån under uppväxten, berättar hon, men hon hade också tidigt ett eget stort intresse för ämnet.

– I dag är det mer än bara mitt jobb, det är en hobby, passion eller vad man väljer att kalla det. Jag är kunskapsgirig och ju mer jag lär mig desto mer inser jag hur mycket mer jag kan lära mig och utvecklas. Med många års erfarenhet så kan man plötsligt koppla ihop det praktiska med kunskap och det är en häftig känsla när man kan greppa saker med ett helikopterperspektiv.

Som liten drömde hon om att bli flygvärdinna eller advokat. Till sist blev det ändå Handelshögskolan i Göteborg med inriktning finansiell ekonomi som drog längsta strået.

– Min magisteruppsats handlade om börspsykologi och finansiella kriser, men jag tog aldrig ut min examen för jag började jobba på SEB redan under min studietid.

Kan du nämna något avgörande tillfälle i ditt liv som tagit dig till den plats där du är i dag?

– Nu i efterhand inser jag att drivkraften att vara offentlig och folkbilda till stor del handlar om känslan att ge till andra. Vi har alla ett samhällsansvar. Ett ansvar att ge och dela med oss av det vi kan och har möjlighet till. Jag mötte under många år dagligen folks frågeställningar, funderingar, rädslor om ekonomi. Sen kom flyktingvågen där jag kände ett ansvar att försöka bidra på mitt sätt att få nyanlända in i det svenska samhället. Ur de delarna växte författarskapet fram som sen växte vidare till det som senare blev att driva eget.

Du kom själv hit med din familj till Sverige från Iran när du var sex år gammal. Vad minns du av det och på vilket sätt har det påverkat dig?

– Jag har inga större minnen vare sig från min tid i Iran eller den så kallade ”anpassningstiden”. Kanske var mina föräldrar de som fick ta den stora smällen av flytten och omställningen. Men självklart sätter ens rötter, ens bakgrund och uppväxt sina nyanser och jag hade förmånen att ha kloka föräldrar som plockade det bästa ur två olika kulturer och anammade det i vår uppväxt. Det kräver mod att släppa på traditioner och övertygelser för att ta till sig någonting som man tror är bättre eller mer rätt.

När du ser tillbaka på din uppväxt, vad fick med dig därifrån som hjälpt dig i din karriär?

– Jag har definitivt fått med mig att disciplin och hårt arbete är otroligt viktigt. Men också vikten av allas lika värde och att inte rucka på sin egen moral och värderingar. Det gör livet lättare att vara trygg i sina övertygelser men samtidigt också lite svårare när känslan av orättvisa uppstår.

 

 

Känslor påverkar våra ekonomiska beslut

Shoka pratar ofta om begreppet ”psykonomi”, alltså psykologin bakom ekonomin. I sin senaste bok ” Så blir du rik i den digitala ekonomin” introducerar hon läsaren för beteendeekonomi som ger en förklaring till vår irrationalitet och brist på självkontroll. Boken ger också tips om de användarvänliga och smarta digitala verktyg som hjälper dig att förstå hur man kan tjäna pengar.

– Det handlar till stor grad om att förstå varför våra känslor påverkar och hur vid just ekonomiska beslut. Det gäller alla beslut vi tar i vår vardag. Både hur vi konsumerar och pensionssparar eller faktiskt också placerar våra pengar på börsen. På börsen handlar väldigt mycket om förväntningar och viljan att ta risker. Det påverkas såklart av både fundamentala faktorer men också känslor.

På samma sätt kan känslor sätta ordentliga käppar i hjulet vid en separation. Många upplever en stor sorg och hopplöshet, menar Shoka, och för att underlätta i alla fall de praktiska delarna när det kommer till juridik och ekonomi släpper hon och hennes medförfattare inom kort nästa bok, ”Separationshandboken”, som täcker stor del av de praktiska information man kan behöva ha under och efter en separation.

Själv är hon lyckligt gift med Daniel som hon har två barn tillsammans med.

– Vi har två pojkar som är åtta och nio år. Familjelivet är ganska intensivt som för de flesta andra. Jag hade förmånen att kunna vara hemma med våra barn under många år och vi har idag en flexibilitet som ger oss stor del vardagstid ihop som familj. Jag jobbar dock ofta efter att barnen somnat och även någon timme under helger och semestrar. Så får en sån som mig som vill ha mycket tid med barnen och samtidigt älskar sitt jobb, handlar det till stor del om att prioritera och planera sin tid. För det krävs en enorm förståelse och ett givande och tagande i relationen.

Vad lägger du själv pengar på?

– Såklart en stor del på sparande både till mig själv och till barnen. Men jag lägger också mycket på god mat och dryck, upplevelser och resor.

Kanske ett och annat klädesplagg också! Hur intresserad är du av mode?

– Jag har absolut ett intresse av att vara välklädd men jag gillar egentligen inte alls att lägga tid på mitt utseende. Jag vill att det ska gå snabbt på morgonen och lägger nog väldigt lite tid på kläder och skönhet.

Hur ser en typisk Shoka-look ut?

– Till kontoret blir det klassiskt, mycket kostym och svarta klänningar. På helgerna är det antingen träningskläder eller en mix av mina ”jobbkläder” men istället kombinerat med jeans och skinnjacka. Jag försöker att välja klassiska plagg och en stil som funkar såväl på kontoret som på helgen och till fest. Favoritplagget i garderoben är absolut en skinnjacka och svart kavaj med bra passform. ”Must haves”!

Till sist, vilka är dina bästa karriärknep som du vill dela med dig av?

– Arbeta hårt och bygg nätverk – definitivt det viktigaste av allt. Ta varje förtroende du får på största allvar; någon har valt att tro och lita på dig. Det är en ära så vårda det.

 

Så blir du en bra investerare – Shoka Åhrmans tips till dig som vill komma igång med aktier!

  • Just do it!
  • Underskatta inte vikten av riskspridning. Förstå din egen risknivå och ta hänsyn till sparandets tidshorisont.
  • Ha tålamod och tänk långsiktigt. Du har tiden på din sida när det kommer till sparande så börja tidigt även om det är med små belopp.

 

Foto: Sean Lewthwaite