Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Hey folks! Det är fredag. Vi klarade det!

Ett fyrfaldigt hurra för gott bubbel, en skön fåtölj och en kick-ass spellista som sparkar igång helgen. Vad som snurrar på min skivspelare? Jag har ”You can call me Al” på repeat och skäms INTE det minsta för det.

Fortfarande hög på gårdagens livesändning ihop med Shesize och Studio Heijne tänker jag beta av den här dagen fort som tusan. Vad som väntar i helgen? Tackar som frågar. Det blir till att köpa amaryliss och hyacinter. Jag ska fika på någon mysig uteservering (under infravärmare!). Läsa! Jag har en hel hög med böcker som väntar men har inte haft ro i kroppen att läsa, trots att jag spenderat så mycket tid hemma. Jag tänkte ge mig i kast med Emelie Scheppes nya ”Broder Jakob”.

Kanske blir det en liten tur till Vaxholm. Miljöombyte och resor har alltid varit energigivande för mig. I mitt jobb får jag vanligtvis ständig påfyllning av intryck genom att befinna mig i olika miljöer och att hitta inspiration när man sitter hemma och jobbar är inte helt lätt. Och så tänker jag ta rygg på alla kickat igång julen tidigare i år.

Jag brukar vara sparsmakad i min julpyntning men i år känner jag att det är dags för en uppdatering. Adventsljusstaken ska komma på plats och det blir nog ett första pepparkaksbak. Nötter hör ju annars julen till och är ni sugna att testa en lyxig variant på amerikansk Pecan pie så vill jag tipsa om den här smarriga pekankolapajen jag gjorde för en tid sedan (recept från Råfika och textiltryck). Med vansinnigt god kolafyllning gjord på dadlar ovanpå en ljus botten med mandelmjöl. Vill ni lyxa till den lite så gör ni en raw vaniljsås till!

Trevlig helg – och tack för att ni läser!

PEKANKOLAPAJ

Pajskal
4 dl mandelmjöl
3 dl havregryn
1 dl kokosflingor
0,5 dl honung
3 msk olivolja
ca 2 msk vatten
0,5 tsk salt

Kolafyllning
17 medjooldadlar (urkärnade)
0,5 dl lönnsirap
0,5 dl olivolja
0,5 dl kokosolja (smält)
1 msk lucumapulver (kan uteslutas)
1 msk solroslecitin (kan uteslutas)
1 tsk salt
3 dl krossade pekannötter

Gör så här:

Förberedelser

Ställ dadlarna i rumstemperatur. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en rund springform eller plast i botten av pajform med vågiga kanter. Ställ in burken med kokosoljan en stund i ugnen på 40 grader så att den blir rinnande.

Pajskal

Kör alla ingredienserna till botten i en matberedare. Tryck ut smeten i formen och upp på kanterna så att det blir en fin kant. Ställ ugnen på så låg temperatur som möjligt och torka pajskalet under natten. Ugnsluckan ska vara lite öppen så att fukten kommer ut.

Kolafyllning

Kör alla ingredienser till kolan, utom pekannötter, i en matberedare tills det blir en fin kola. Häll upp i en skål och blanda i pekannötterna. Tryck ut kolasmeten i pajskalet. Ställ pajen i kylskåp i 2 timmar. Denna paj behöver inte frysas, men det går såklart bra om man önskar. Ta ut pajen ur kylen och lossa kanterna direkt medan den är kall. Om du använder plast i formen så dra bort den direkt när du tar tårtan ur formen. Lägg på skärbräda och skär tårtan i 16 bitar.

Bra att veta!
Antal bitar: 16
Tid för torkning: 6 timmar (över natt)
Tid för kylning: 2 timmar
Du behöver: matberedare, rund springform gärna en med vågiga kanter (pajform med löstagbara kanter) 24–26 cm.

Outfitdetaljer: Klänning Gina Tricot (liknande här) // Stickad tröja & Other Stories // Stor kashmirsjal privat (liknande här) // Läderstövlar af Klingberg

 

Foto: Joel Carlén och Ingela Linder (recept)