Det börjar som ett pirr på tungan. Kroppstemperaturen ökar och snart tränger svettpärlor fram i pannan. Sedan dröjer det inte länge förrän en brännande känsla exploderar i munnen. Hjärtinfarkt? Inte alls! Du har bara fått i dig en dos 8-metyl-N-vanillyl-6-nonenamiden. C18H27NO3. Capsaicin.
Capsaicin är det aktiva ämne i chilifrukten som skapar den fruktade hettan, som ger maten extra sting och får kroppen att reagera så häftigt. Jag fick nyligen hem Mark Wilcox nya bok ”Chiligaraget – från frö till hotsauce” som recensions-ex och tänkte att ett inlägg om chili vore på sin plats. Och jag kan redan nu varna för att det kommer att bli långt för det finns så mycket att berätta om chilifrukten, som ju är sådan trevlig bekantskap. Inte sant?
Det finns cirka 200 olika sorters chili, tusentals med alla varianter och hybrider inräknade, från snällt fruktiga till galet superheta. Styrkan mäts i enheten Scoville (SHU). En bra tumregel att följa är att ju mindre och spetsigare chili desto hetare. Vanlig paprika är mildast med 0–100 scovillegrader. För en riktigt het upplevelse rekommenderar jag habanero, en rund och lite trubbig frukt som förvisso ser oförarglig ut men som man inte ska låta sig luras av. Ett varningens finger alltså, habanero är en av världens starkaste chilisorter och mäter uppemot 500 000 scovillegrader!
Vad som är intressant är att sorterna också har olika typer av styrka. Ni kanske har känt att en del bränner till snabbt för att därefter försvinna. Vissa ger en lång stark smak, ytterligare andra hettar upp hela gommen utan att för den skull bränna tungan. Det går också att känna stora smakskillnader mellan sorterna, från peppriga och sträva till söta och fruktiga.
Visste ni förresten att chili kan förlänga livet? Med ens ser jag väldigt mycket mer fram emot tjejernas årliga chilimaxade tacofest! Men allvarligt talat. Chilifrukter är inte bara karaktärsfulla och goda utan heta av flera anledningar. Chili har sedan urminnes tider betraktats som en av världens bästa naturmediciner. Den lär till exempel ha använts av de gamla aztekerna i Mexiko för att bota tandvärk och i Kina som bedövningsmedel. Nya forskarrön visar att starkt kryddad mat kan förlänga livet och i synnerhet färsk chili förbättra vår hälsa på många sätt. Den omfattande studien som presenterades i British Medical Journal (augusti 2015) baserades på nära en halv miljon kinesers matvanor under sju år. Forskarna vid Harvard såg att de som åt kryddrik mat nästan varje dag löpte lägre risk att dö i förtid jämfört med de som bara åt kryddstarkt någon gång ibland. Särskilt ett högt intag av färsk chili minskade risken att dö i förtid med hela 14 procent.
Flera andra studier har visat att chili har en rad positiva hälsoegenskaper. Förutom att capsaicin driver igång kroppens ämnesomsättning upplever många ett särskilt välbehag efter en chilistark måltid. Det beror på att capsaicinet sätter fart på kroppens endorfiner som ger en känsla av välbefinnande. Har inte ni också känt det när ni äter chilistark mat, hur jäkla bra man mår? Alla chilisorter innehåller rikligt med antioxidanter, vitamin A och C och är toppen att äta för att förhindra förkylningar, huvudvärk och depression. Capsaicinet påverkar även vår hjärt-/kärlhälsa positivt, motverkar inflammation och har, paradoxalt nog, en positiv effekt på bakteriefloran i magen trots sin styrka, samt underlättar matsmältningen. Dessutom kan capsaicinet förebygga vår tids absolut värsta sjukdom, cancer.
Fast de allra flesta av oss väljer nog ändå chilifrukten för dess fantastiska arom. Tre fjärdedelar av jordens befolkning äter chili varje dag, antingen färsk som grönsak eller krydda, eller som torkad krydda. Vilket land som äter mest i antal kilo per år debatteras det om, men mexikaner, indier, koreaner, thailändare och kineser hör till de verkliga storätarna.
I ”Chiligaraget” finns inspirerande recept att testa som inkluderar torkning, rökning, inläggning av chili och en massa andra. Dessutom visar författaren Wilcox – som sedan ett par år driver Chiligaraget, en chiliodling med butik i Skåne – hur man enkelt kan odla olika sorters chili för husbehov, i köksfönstret, på balkongen eller i växthuset. Alla frågor som kan tänkas dyka upp får man svar på, även hur man tar hand om skörden. Förutom odlingstips och recept beskrivs ett 20-tal användbara sorter som japapeño och en av mina favoriter aji amarillo.
Varför inte spetsa frukostomeletten med lite chili nästa gång? Definitivt ett bra sätt att starta dagen på! För maträtten behöver inte alls bli vrålstark, det handlar bara om att balansera chilin med ingredienser som kan matcha styrkan. Skulle det bli överdosering med ett vulkanutbrott i munnen som följd ska ni dock inte kasta er över vattenglaset. Eftersom capsaicinet i chilifrukten är en olja och därmed inte vattenlösning, hjälper det föga att skölja munnen med vatten för då skickas hettan bara runt i gommen. Det bästa är att äta en bit bröd eller någon mejeriprodukt som yoghurt eller gräddfil eftersom de neutraliserar hettan.
Jag skulle nog säga att det egentligen bara finns en enda nackdel med chili, eller olägenhet bättre uttryckt. Chiliätande är nämligen vanebildande. De behagliga kickarna som infinner sig gör att man med tiden gärna vill ha mer – och starkare. Chili con carne, någon?