Hon är en av Sveriges främsta proffs genom tiderna och vet hur det är att gå sin egen väg i karriären. Även om hon nu har lämnat de största tävlingsarenorna bakom sig är passionen för golf fortfarande lika stor. Som ambassadör för Vision 50/50 vill Carin Koch att fler tjejer och kvinnor ska upptäcka golfens magiska värld.

Carin Koch tvekar inte. Karriärens bästa minne är Solheim Cup 2000 på skotska Loch Lomond då hon satte den avgörande putten som gav Europalaget totalsegern.

– Solheim Cup har betytt allra mest för mig. Inte bara när jag satte vinnarputten på Loch Lomond och gick från att vara en i mängden till att bli någon, utan hela tävlingen i sig. Solheim Cup är speciellt i och med att det är lagspel och match. Det är väldigt roligt att spela i lag, och matchspel har alltid varit något som legat för mig, säger Carin till Sweet spot stories.

Även om den inte riktigt är över blev det en 25 år lång och framgångsrik proffskarriär. Svår att summera med några få ord.

– Det har varit fantastiskt. Att få göra det jag drömde om. Jag hittade för inte så länge sedan en gammal uppsats när jag gick i 8:an där vi skulle skriva vad man ville jobba med när man blev stor. Den stora drömmen var just att bli proffs på LPGA i USA, och ha familj och bo i ett stort hus. När jag läste det insåg jag att det fanns en dröm där ganska tidigt. Men i den låg inte att vinna, utan bara att få vara där och spela. Det har jag uppfyllt med råge. Jag har fått uppleva enormt mycket under en karriär som blev mycket bättre än jag någonsin trodde.

Men suger det ändå inte lite tävlingstarmen?

– Jo, men nu tränar jag nästan inget och förra året spelade jag överhuvudtaget väldigt lite. Men i år ska jag absolut försöka spela lite mer! Jag är mer golfsugen än på länge. Kanske blir det LPGA Senior Championship i juli.

Idag är du bland annat ambassadör för golfförbundets jämställdhetsarbete Vision 50/50. Något som ligger dig varmt om hjärtat är att fler tjejer ska börja spela golf. Hur vill du jobba med det?

– Det handlar om att göra golf mer tillgängligt och sänka tröskeln. Golf är en fantastisk sport som måste få vara kul, inte krånglig. Man ska kunna lära sig golf på ett enklare och mer avslappnat sätt utan prestation. Och få komma ut på banan direkt. Strunt samma hur du håller klubban och om knäna pekar åt fel håll.

Golf är också en perfekt tjejsport eftersom det är socialt, man är utomhus och får vistas i fina miljöer. Men tjejer vill ju gärna tillhöra en grupp och det är inte alltid så lätt att hitta den, så där finns det mycket att göra. Alla ska känna sig välkomna och inkluderade på en golfklubb, även tjejer, och den biten måste vi jobba med. Idag är 70 procent av golfarna är män, så det är lättare för en man att känna sig inkluderad och hitta kompisar eller gäng att spela med.

Vilken fråga är viktigast just nu för utvecklingen?

– Vision 50/50 jobbar i två dimensioner, dels med att förbättra golfanläggningar så att de blir bättre anpassade gentemot kvinnor. Hur ser klubbhuset ut? Hur är miljön? Hur bemöts kvinnor? Mycket är kultur som sitter i väggarna på klubbarna, tycker jag. ”Så här är det, så här gör vi, så här är golfen.” Men golf får inte vara så svårt, både att spela och att ta sig in i. Det är förändring som krävs och förändring är aldrig enkelt. Sedan jobbar vi även med att utveckla det kvinnliga ledarskapet och få in fler kvinnor i verksamheten på klubbarna, precis som i vanliga företag. Kan vi få in fler kvinnor på ledarsidan får vi också klubbar som bättre passar kvinnor och flickor, vilket i sin tur gör golf mer attraktiv. En annan del är hur tränarna bemöter kvinnor, att de lär ut på ett sätt som passar dem och att det inte blir för tekniskt.

Det är också viktigt med starka förebilder. Hur ser du på utvecklingen inom svensk proffsgolf och våra nya damproffs ute på tourerna?

– Efter några års tomrum verkar många tjejer vara på gång, inte minst på college i USA. Men konkurrensen överlag har blivit tuffare. Andra länder har sneglat på oss och försökt lära av vad vi har gjort och har kommit i kapp lite. Boomen med alla duktiga spelare från Korea och Kina har höjt golfen och fått alla att lyfta sig. Att golfen kommit tillbaka i OS tror jag är bra för sporten. Jag var nog lite skeptisk själv först men jag tror att det är jättebra eftersom man får en publik som normalt inte tittar på golf. Sedan tycker jag att de kunde ha gjort något annat av spelformen när man verkligen hade möjligheten. Det hoppas jag att de ändrar ii framtiden.

Om vi blickar tio år framåt. Hur ser ett drömscenario ut för Golfsverige 2027?

– För mig är golf mycket en familjegrej. Där är golfen fantastisk eftersom du kan kombinera den med andra sporter. Jag skulle önska att vi ser massor med familjer som är ute och spelar. Man gör ofta inte så mycket tillsammans som familj så det är något vi verkligen kan utveckla. Att lyfta golf till att bli en familjeaktivitet och klubben till en naturlig samlingspunkt. Och så skulle jag vilja se fler tjejgäng som är ute och spelar ihop, som reser iväg och spelar golf och kanske kombinerar med andra saker. Golf behöver inte ta så lång tid. Man kan spela nio hål, sedan gå på spa eller träna yoga och göra en vinprovning på kvällen om man vill det.

Vad gör du själv helst en ledig dag utöver golfen?

– Om jag har några, ha ha! Jag gillar att träna och försöker göra något aktivt varje dag. Jag har haft några diskar i ryggen som varit dåliga så jag måste hålla igång, det tycker jag är viktigt. Sedan är det våra barns aktiviteter och träningar. Jag tycker det är jättekul att se Oliver och Simzon spela, bland annat ishockey. Jag gillar också att gå på stan, shoppa och ta långpromenader med hunden. Vi bor vid havet och det är härligt att vara ute mycket. Och förstås att umgås med vänner, äta gott och dricka goda viner. Det är sånt man uppskattar när man är ledig.

Vi har ju ett Solheim Cup-år i år. Nu är det ännu långt kvar och vi vet inte vilka som kommer att bli uttagna till laget. Men vad tror du om Europas chanser att återta bucklan?

– Jag tror det kan bli tufft att slå amerikanskorna på bortaplan. De har ju Julie Inkster som kapten igen och det tror jag är en väldig fördel. Hon vet hur det funkar. Men samtidigt har vi Annika Sörenstam, och det är matchspel och lagspel och då kan vad som helst hända. Europa har varit bra på det tidigare. Vi kan skapa sammanhållning och teamkänsla och få ihop individerna till ett lag. Men man ska komma ihåg att det oftast avgörs på söndagen – och i puttningen.
Foto: Göran Söderqvist


Läs också Carin Kochs bästa tips för roligare golf.