Hej lördag! Hoppas att ni mår bra. Jag ska åka iväg till golfklubben om ett tag, tänkte träna en stund. De senaste åren har jag inte riktigt haft tid att spela särskilt mycket även om lusten funnits. Men det är alltid skönt att smita iväg och stå och träna ett tag, om än bara för en timme. Spelar ni golf, eller är ni kanske nyfikna på att börja? Då vill jag tipsa om det här inlägget med min lilla golfskola, där ni bland annat kan göra ett litet snabbtest för att se om golf passar er.

För den oinvigde är golf är en hel vetenskap – det är den förresten för oss som spelar också, haha! Dessutom fullt av kul fakta. Visste ni till exempel att …

1. Golf är den tredje största idrotten i Sverige efter fotboll och friidrott. I alla fall när man ser till antalet aktiva medlemmar, 484 373 stycken (2017).

2. Största chansen att göra en hole-in-one, alltså ett enda slag för att gå i hål, är på torsdagar. 18 procent görs denna veckodag. Jag har faktistk gjort en hole-in-one men det var på en lördag om jag minns rätt. Man kan väl säga att jag hade oddsen på min sida, för en medelgod golfare att chansen bara 1 på 12 500

3. Golf är tillsammans med spjutkastning de enda sporterna som utövats på månen. År 1971 svingade astronauten Alan Shepard sin järnsexa och slog två golfbollar på månen.

4. Världens längsta golfslag slogs av den australiensiske meteorologen Nils Lied. När bollen väl slutat rulla hade den tillryggalagt 2 414 meter. Förutsättningarna var förstås goda: hårt packad is på Mawsonbasen i Antarktis. Bedriften ägde rum år 1962.

5. Svenska Annika Sörenstam är innehavare av många rekord. Trots att det är elva år sedan hon avslutade sin proffskarriär är hon fortfarande kvinnan med den lägsta scoren under en golfrunda, 59 slag (andra rundan av Standard Register Ping Tournament 2001).

6. Ordet caddie (personen som bär golfbagen) härrör från det franska ordet ”cadet” som betyder ung pojke/student, vilket översattes till det engelska caddie.

7. Golf är inte alls någon dyr idrott. Tvärtom är det en av de billigaste att ägna sig åt tillsammans med fotboll och gymnastik. Detta enligt en undersökning av Riksidrottsförbundet som studerat de tio vanligaste idrotterna och vad det kostar för ett barn att hålla på med dem.

8. 61 000 000. Så mycket lär världens dyraste golfhål ha kostat att bygga. I dollar. Hålet i fråga är det 18:e på presidenten och fastighetsmogulen Donald Trumps golfbana Trump National Golf Club i Los Angeles, ett hål han faktiskt designade helt själv.

9. Man bör inte vara höjdrädd när man ska spela på Yak Course i Indien. 3 970 meter över havet är det världens högst belägna golfbana.

10. De allra första golfbollarna var svarvade av trä och varken särskilt hållbara eller lättspelade. Ubnder 1600-talet tillverkades de av läder och fylldes med gåsfjädrar. 1848 förändrades allt då pastor Robert Adam Paterson uppfann guttaperkabollen tillverkad av gummi från det tropiska guttaträdet som kunde värmas och formas till en boll.