Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Vem är din skämskudde-stilikon?

Du vet, den person vars stil – även om du inte alltid vill kasta dig på den – och originalitet aldrig misslyckas med att få dig att le? Ofta så hamnar Madonna i det här facket och Fran Drescher från ”The Nanny” förtjänar ett erkännande enbart för sin förmåga att mixa och matcha djurmönstrat.

Visst, de är knappast några klassiska stilikoner såsom Grace Kelly eller Audrey Hepburn, men det är just det som är grejen – de går vid sidan om huvudfåran, och mode är trots allt tänkt att vara kul,

Så, vem är min stilikon i kategorin? Ja, det måste vara Dolly Parton. Japp, DEN Dolly Parton. Stort hår, ett ännu större leende och strass som skulle lysa upp en mindre småstad.

Min kärleksaffär med Dolly Parton började tidigt. Kanske borde jag skylla allt på pappa eftersom det var han som tidigt introducerade mig till både countrymusik och till Dolly.

Jag minns när, detta måste ha varit i början av 1980-talet, jag gick i teaterskola hos Thomas Funck inne i stan. Om ni hör till min generation så känner si säkert till att det var han som skapade och gjorde figuren Grodan Boll.

I alla fall. Varje tisdag jobbade pappa över så att han kunde hämta upp med sin blå Volvo mig efter teatern. Den där hemfärden var en helig stund för mig. Så snart jag hade hoppat in i bilen tryckte han in någon av de många kassetterna i bandspelaren varpå Dollys röst snart fyllde kupén.

Då hade jag förstås inte en tanke på vare sig hår eller bröstmått. Jag tyckte bara att hon var så cool. Kärleken till henne förstärktes förstås genom stunderna tillsammans med pappa i bilen. Det var han och jag. Och Dolly. Och tillsammans sjöng vi högt på vägen hem i kvällsmörkret. Han alltid en halv tonart fel och jag med en känsla av att det var pappa och jag mot världen.

Jag kan fortfarande texterna till nästan varenda låt på de här kassetterna. Förutom klassikern ”Working 9 to 5” som ju var ledmotiv i filmen men samma titel, så förstås Dollys adelsmärke ”Jolene”, ”Here you come again”, ”Two doors down” och, förstås “Islands in the Stream”, duetten med Kenny Rogers som var min all time favourite

Pappa älskade Dolly Parton. Och snart även. Men faktum är att ju äldre jag blivit desto mer har min förtjusning vuxit till fascination över kvinnan hon är – förutom att hon är en makalös låtskrivare och sångerska. Ur ett stilperspektiv älskar jag hur hon tar sig an mode utan att be om ursäkt för sig; hon tar varken sig själv eller sina outfits alltför allvarligt.

Här är tre stillektioner jag lärt mig av Dolly:

1. Lite glitter har aldrig skadat någon.

Även om min vardagslook vanligtvis är nedtonad och minimalistisk så har jag en soft spot för glitter och gnistrande metall. Underskattad lyx. På senare tid har jag också börjat experimentera lite mer och satsat mer på att ösa på med silver och paljetter. Vem vill inte dra på sig ett vintrigt paljettplagg? Så här års måste vi göra allt vi kan för lite extra skimmer. Det är ingen hemlighet att Dolly älskar sina glittriga stunder, ofta parade med någonting lite mer diskret, och medan jag är lite för feg för att ro iland med hennes nivå av bling så är jag den första att beundra hur hon gör det med sådan bravur.

2. Den uppdaterade westernstilen.

Cowboylooken blommar upp med jämna mellanrum. Dolly lyckas dock bära upp den oavsett hur trendvindarna blåser. Drottningen av cowboyhattar, fransjackor och handbroderat läder har med sin stil – och sitt artisteri – haft en påverkan långt bortom country-scenen och nog har väl Dollys westernstil bidragit. Tricket är är att låta sig inspireras av amerikanska västern och deras cowboys och utifrån det sätta ihop en modern look. Tänk cowboyboots och en snygg långklänning, en western-inspirerad skjorta till ett par midjehöga jeans, eller en jeansskjorta under kavajen. Akta dig för att köra hela kittet – det handlar mer om Rodeo Drive än riktig rodeo.

3. Helmatchat från topp till tå.

Monokroma looker från topp till tå, vanligtvis i en iögonfallande trendfärg, är ett stylingtrick som många designer drar fram som kort ur rockärmen – och ett knep som Dolly alltid lyckas ro hem med grace och ett leende på läpparna. Eller vad sägs om hennes helmatchade denimlook? Jag satsar gärna på monokromt men tenderar att hemfalla åt Stockholmssyndromet, alltså helsvart.

Dolly Parton består och och det gör även hennes stil. Och med det lämnar jag er med ett av mina favoritcitat från Dolly: ”Du skulle bli förvånad över hur dyrt det är att se så här billig ut!”

Outfitdetaljer: Paljettklänning & Other stories // Pumps Vagabond

 

Foto: Sean Lewthwaite