Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Kraften sitter i kreativiteten.

Hösten är på många sätt den verkliga starten på ett nytt år. Men så här en bra bit in i oktober, kan det ändå kännas lite utmattande.

Missförstå mig rätt, jag älskar tanken på nystart och tror verkligen på kraften i att börja om med ett oskrivet blad framför sig. Men ibland är det det där tomma bladet som stirrar tillbaka på mig det som gör det svårt att ta de där första stegen.

Frågor som ”Vad händer om det här är en dålig idé?”, ”Vad händer om jag misslyckas med det här?” och ”Vad händer om jag verkligen aldrig fullföljer detta innan XX?” blir svåra att tysta. Trots min iver känner jag mig trögstartad, och ibland till och med oinspirerad.

Ett enkelt sätt att komma in i rätt mindset och hitta ny kraft är att klä sig i färg. Simple as that. Lekfullt och färgglatt är två bra ledord för höstens modebild. Fånga trenden genom att addera färg till höstens vanligtvis dova och jordnära palett, mixa ”fel” färger med varandra och våga bryta av med en färggrann detalj eller accessoar för ett stylat intryck.

För den som vill veta mer så finns det forskning (färgpsykologi) om hur olika färger påverkar sinnesstämningar att ta del av. Jag nöjer mig med att hävda en färgstark outfit kan hjälpa dig att få igång det kreativa flödet.

Jag vill också dela med mig av ytterligare några sätt för att skaka liv i kreativiteten.

Ta itu med ett projekt ihop med en ny partner, eller byt roller med din nuvarande

Även om du själv inte jobbar i en kreativ/mediedriven miljö som jag, tror jag att det här tipset är av stor vikt. Teama upp med en ny partner eller kollega i ditt team när du ska ta fram en presentation eller rapport. Om någon annan vanligtvis leder vissa gruppmöten, så erbjud dig att byta med dem. Föreslå din chef att du kan ta på dig att organisera en teamaktivitet. Tanken är att få dig ur dina rutiner och invanda mönster, som du kanske inte ens visste att du hade, och att också se andra (och dig själv) i ett nytt ljus!

Gör något utanför din komfortzon

Ja, jag vet, det brukar ofta sägas att man ska göra någonting man räds varje dag. Jag tror dock inte att det är möjligt hela tiden. Men komfortzoner kan alltid pushas och det är relativt smärtfritt. Jag tror att om vi strävar efter att lämna våra komfortzoner kan livet bli mer spännande, och vi själva att bygga självförtroende och kraft. Jag försöker hitta någon ny sak varje vecka att utmana mig med så att jag kliver ur det trygga och säkra. I förra veckan kontaktade jag till exempel en välkänd skådespelare/författare och uttryckte att jag väldigt gärna ville arbeta ihop med henne. Något jag vet att jag skulle vilja utmana mig själv med är att ta ett större moderatorsuppdrag. Fastna inte i att hitta de största och läskigaste sakerna, tillräckligt munsbitstora saker räcker att ge dig i kast med. Klappa dig själv på axel – eller ge dig själv en belöning – när du har slutfört dem!

Ta en mediapaus

Det här kan vara svårt att stå fast vid, men försök under en period att dra ner på din mediekonsumtion och var selektiv i dina val. Mitt modifierade schema följer dessa regler: 1. Ingen skräptv (detta är det lättaste för mig eftersom typ det enda jag brukar se är Bachelor). 2. Fokusera på det tunga artilleriet, det vill säga dokumentärer och klassiska filmer. 3. Ingen tv eller mobil en halvtimme före sovdags – bara läsning. Tack vare dessa tre regler så kan jag gå till sängs med en mer tillfredsställd hjärna, om det låter begripligt.

Planera in en dag att ”gå vilse”

En av mina personliga favoriter. Planera en heldag eller en eftermiddag under helgen då du låter dig gå vilse i din egen stad. Lista museum som du alltid velat besöka, kolla in ett nytt kafé som du brukar passera men inte haft möjlighet att prova än, botanisera i en bokhandel och slå dig ner för att läsa några timmar. Vad det än är, skäm bort dig själv och NJUT av egentiden. Oroa dig inte över att du inte är ”produktiv” under de här timmarna, eller att du skjuter upp saker du hade behövt ta itu med. Fortsätt fråga dig själv: Vad vill jag göra härnäst? Och gör det!

Outfitdetaljer: Vadderad jacka Arket // Kostymbyxor i ull Arket (liknande här) // Loafers Massimo Dutti (liknande här) // Collegetröja Massimo Dutti (liknande här)

 

Foto: Sean Lewthwaite